Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Kuneva un candidat „politicos” la președinția Bulgariei


Meglena Kuneva
Meglena Kuneva

Kuneva este printre puținii politicieni bulgari al căror nume nu a fost menționate în legătură cu scandaluri – de corupție sau de altă natură.




Ex-comisarul european Meglena Kuneva și-a anunțat candidatura de independent la președinție. La ceremonia de ieri a participat ex-premierul Simeon de Saxa Coburg Gotha.

Kuneva se află printre puținii politicieni bulgari al căror nume nu a fost menționate în legătură cu scandaluri – de corupție sau de altă natură.

Pînă acum, denumita candidatul politicos, ea este sprijinită într-un mod necondiționat de centriștii ex-premierului Simeon de Saxa Coburg Gotha. Este candidatul preferat a actualului președinte și fost lider socialist Părvanov. Ex-premierul Stanișev nu a exlus asocierea stângii în cel de al doilea tur.

Analiștii au început să vorbească despre posibila renaștere a coaliției tripartite chiar dacă partidul turc nu și-a anunțat încă poziția vis-a-vis de candidatura lui Kuneva.

La 4 luni de la scrutin, și-au anunțat candidatul numai ultranaționaliștii din „Ataca” – liderul partidului Volen Siderov. Pe data de 12 iunie în cadrul unor alegeri interne va fi stabilit candidatul dreptei tradiționale. Centriștii aflați la guvernare își vor anunța candidatul în august. Nu este exlusă participarea primului ministru Borisov, chiar dacă el a stabilit șansa de a candida la 0,001 procente.

Și cum a venit vorbă de șanse, o anchetă a agenției Gallup International acordă lui Kuneva victoria în cel de al doilea tur cu condiția că oponentul său nu va fi Boiko Borisov. Dar cine știe - într-o țară cu prețuri europene și pensie medie de 125 de euro - simpatiile se schimbă repede. Un lucru este cert: fostul comisar european pentru protecția consumatorilor este inversul în politica și în viața a actualului prim ministru, și aceasta poate deveni un atu.

Meglena Kuneva este doctor în drept. A făcut specializări la Oxford și Georgetown. A condus emisiuni juridice la Postul național de radio, concomitent cu activitatea de lector la Universitatea din Sofia. În 2001 a devenit principalul negociator la tratativele pentru aderarea Bulgariei la Uniunea europeană. În 2006 – comisar european.
XS
SM
MD
LG