Linkuri accesibilitate

7.06 - București: Interviu cu Cristian Hagi Culea, președintele TVR


Cristian Hagi Culea: „autonomia şi independenţa editorială a TVR sunt garantate de lege, programele acestora sunt scutite de orice ingerinţă ale autorităţilor publice, precum şi de influenţele oricăror partide”.



7 iunie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Interviu cu Cristian Hagi Culea, președintele TVR.

Revenim la anunţatul interviu în exclusivitate cu preşedintele TVR Cristian Hagi Culea. Răspunzînd unei prime întrebări adresate de Sabina Fati, domnul Hadi Culea comentează avizul negativ dat raportului acestei instituţii de către majoritatea membrilor comisiilor de cultură din cele două camere.

Cristian Hagi Culea: „Sunt consternat, pentru că sunt convins de cîteva lucruri: o dată că Televiziunea romana, ca instituţie publică, a gestionat bine banii, reuşind să treacă de la o pierdere mare, la un profit şi mai mare. Am reuşit să creăm un sistem mai eficient de muncă în interior, chiar dacă lucrurile cu restructurarea nu au ajuns la capăt şi nici nu se putea în doi ani să se ajungă. A crescut credibilitatea tuturor emisiunilor şi asta a dus la o creştere a audienţei ambelor canale, s-a consolidat identitatea şi popularitatea fiecărui canal, ne-am aliniat standardelor europene privind sistemele de transmisie prin toate cele trei mijloace posibile - terestru, satelit şi internet. Am reuşit în fond să schimbăm, credem noi, imaginea TVR în bine a instituţiei publice.”

Europa Liberă: Domnule Hadi Culea s-au făcut presiuni politice pentru schimbarea, într-un fel sau altul a grilei emisiunilor informative ?

C. Hagi Culea:
„Pot să vă spun că există în legea 41 punctul 8, articolul 8, care spune că autonomia şi independenţa editorială a TVR sunt garantate de lege, programele acestora sunt scutite de orice ingerinţă ale autorităţilor publice, precum şi de influenţele oricăror partide şi aşa mai departe. Nu e voie să existe ingerinţe în nici o formă de activitate a televiziunii. Mai mult, conform legii, membrii Consiliului de Administraţie nu pot avea apartenenţă politică. [...]

Europa Liberă: Cu toate acestea, mulţi comentatori politici, multi observatori consideră schimbarea domnului Dan Luţan, fostul şef al departamentului ştiri ca un răspuns la anumite presiuni politice. Mai cu seamă că Dvs aţi menţionat mai adineauri rezultatele foarte bune obţinute în planul...

C. Hagi Culea:
„... de credibilitate. Da. deci vă răspund: restructurarea departamentului de ştiri, din punct de vedere al CA a fost justificată de necesitatea de a se asigura o coordonare comună a emisiunilor de ştiri şi a emisiunilor de actualitate de tip publicistic. Avatajele acestei amalgamări, să-i zic, bază de date, mijloace tehnice, experienţă comună, ţine de modul în care e organizată televiziunea şi în alte ţări - în Franţa, în Germania, în Irlanda. Doi: numirea directorului acestui nou departament se face, tot conform legii. Vedeţi că revin, poate plicticos la lege, dar e ceea ce ne obligă să avem un mod de a judeca lucrurile, prin concurs. Si inclusiv domnul Dan Luţan se poate prezenta la concurs. Nu asta e problema.” [...]

Europa Liberă: Pe cine contaţi la votul final din plen ?

C. Hagi Culea:
„Pe toată lumea care sper să înţeleagă că numai respectînd o televiziune publică autonomă, aşa cum acelaşi plen a creat legea, societatea romana poate funcţiona. Asta înseamnă în zona sa politică, dar şi în zona societăţii civile.”

Europa Liberă: În cazul în care plenul Parlamentului va decide schimbarea Dvs, în ce fel credeţi că va evolua TVR ?

C. Hagi Culea:
„Nu cred, dar sunt foarte curios. Deci în momentul ăla o să devin un observator.”

Europa Liberă: Vă pun această întrebare fiindcă deja mai toţi comentatorii politici au ajuns la concluzia că votul din comisie a fost unul politic şi că acest vot va deschide drumul PDSR-izării televiziunii.

C. Hagi Culea:
„Vă răspund foarte cinstit. Orice vot despre televiziune care are doar o componentă politică va duce la politizarea televiziunii. Bineînţeles că în Parlament toate voturile sunt politice. Ar fi aberant să îmi imaginez că sunt altfel de voturi, dar voturile politice sunt în fond determinate de interesul general. Deci, sper să primesc acest interes general.”
XS
SM
MD
LG