Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: Alegeri locale, „betonul” AIE şi parlamentare anticipate


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Europa Liberă: Ce lecţie ne-a învăţat acest scrutin electoral local de ieri?

Mihai Ghimpu: „Ne-a confirmat încă o dată că moldovenii cred că democraţia este o maşină, care vine acasă şi-ţi aduce de toate.”

Europa Liberă: O parte din cetăţenii cu drept de vot.

Mihai Ghimpu: „O parte, sigur, da.”

Europa Liberă: Să fie de vină doar cetăţenii sau şi partidele?


Mihai Ghimpu despre învăţămintele alegerilor locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:34 0:00
Link direct



Mihai Ghimpu: „Da, vina cred că este mai mult a partidelor politice.”

Europa Liberă: Partidele politice ştiau că sunt în pragul unei asemenea situaţii deplorabile. De ce nu au preîntâmpinat această situaţie?

Mihai Ghimpu: „În primul rând, nouă ne-a căzut „norocul” să guvernăm într-o criză mondială, cu o criză internă, pe care am moştenit-o de la guvernarea comunistă. Şi doi: „bunele” relaţii în cadrul Alianţei îi pun pe oameni să tragă concluzia că democraţia aceasta nu e bună. Iată, am votat şi la ce ne-a adus. Trăim mai rău, sus nu se înţeleg, înseamnă că era mai bine pe timpuri.”

Europa Liberă: Ce au putut să facă cele trei partide, care au constituit Alianţa şi n-au făcut?

Mihai Ghimpu: „Ceea ce am putu să facem e ca să fie între noi o colaborare, în care oamenii să vadă că ne înţelegem, muncim, e greu dar depunem efort. Să vadă aici că mergem toţi într-un pas pentru a schimba situaţia. Dar exemplul a fost altul. Oamenii au înţeles că în loc să lucrăm pentru ei, noi ne batem între noi.”

Europa Liberă: Mulţi v-au văzut pe Dumneavoastră în calitate de împăciuitor. Nu v-a reuşit? Nu v-aţi asumat acest rol?

Mihai Ghimpu: „Cât mi-am asumat, dar cât mi-a reuşit, atât mi-a reuşit. Într-o oarecare măsură şi rezultatele alegerilor demonstrează că încrederea în Partidul Liberal a crescut. Dar aceasta e puţin.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cum vă explicaţi că Partidul Liberal se bucură de o mai mare încredere la Chişinău şi mai puţin în raioane, la periferie?

Mihai Ghimpu: „Sigur că în primul rând oamenii aici sunt mai informaţi. În al doilea rând – Dorin Chirtoacă. Dar sondajele noastre au arătat încă înainte de alegeri că încrederea a crescut în faţa cetăţenilor în urma a toate acestea ce se întâmplă în cadrul Alianţei.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestei campanii electorale Mihai Ghimpu a stat cam în umbră. De ce?

Mihai Ghimpu: „N-am mai stat eu în umbră. Asta aşa voi transmiteţi la cetăţeni. Eu am avut întâlniri în teritoriu, aici ştiam că este Dorin Chirtoacă, el îşi face meseria bine. Am avut întâlniri şi eu am condus alegerile.”

Europa Liberă: Reiese că Dorin Chirtoacă şi-a făcut bine datoria aici la Chişinău, că a crescut şi numărul simpatizanţilor PL, şi Mihai Ghimpu, care a lucrat în teritoriu, are un rezultat mai modest?

Mihai Ghimpu: „Dar nu este adevărat. Eu spun că am condus alegerile pe întreg teritoriul şi în Chişinău. Toată strategia, toată tactica a fost dirijată de mine. Eu m-am ocupat anume de organizarea alegerilor, asta a fost rolul meu. Fiindcă Dorin e cunoscut, poate vorbi, nu e nevoie să iasă alţii. Şi eu m-am ocupat de organizare.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, se zice că nu se exclude un eventual tur al doilea de scrutin în municipiul Chişinău, dar este un lucru foarte clar că în consiliul municipal Chişinău domină PCRM-ul.

Mihai Ghimpu: „Nu e adevărat. Turul doi va fi, dar Dodon a câştigat cu vreo trei mii mai mult decât Dorin Chirtoacă. Dar aici este şi explicabil, fiindcă cei care au participat, au rupt de la Dorin Chirtoacă şi nu de la Dodon.”

Europa Liberă: Deci cei care au participat, vă referiţi la reprezentantul PD-ului, doamna Buliga, şi la domnul Godea ca independent.

Mihai Ghimpu: „Şi la alţi candidaţi. Doamna Buliga poate că e mai bine că a participat. Cine ştie, dacă nu participa poate se duceau şi aceste procente la Dodon, fiindcă avea la început mai multe şi ele înseamnă că s-au dus la Dodon, nu se ştie încă aici. Trebuie să analizăm, să vedem, poate tocmai ea a şi salvat alegerile. Putea să fie, dacă avea să-şi retras candidatura, putea ca el să câştige din primul tur. O să vedem cifrele finale. Ce ţine de consilieri – ceea ce este afişat, anunţat astea sunt rezultatele pe Chişinău. În suburbii noi am crescut şi la voturi pentru candidatul nostru Dorin Chirtoacă, şi pentru consilierii Partidului Liberal. Aşa că comuniştii o să se ducă în jos.”

Europa Liberă: Cum se configurează?

Mihai Ghimpu: „Majoritatea o să fie a noastră – PL, PLDM şi PD.”

Europa Liberă: Adică o să aveţi împreună mai mult decât au PCRM-ul mandate la consilieri?

Mihai Ghimpu: „Da, da, aşa este, da. În suburbii noi am luat cu mult mai mult. Anume suburbiile au salvat situaţia. Mulţumim tuturor celor care au participat şi au votat pentru candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, şi pentru consilierii Partidului Liberal.”

Europa Liberă: Ce va fi în continuare? Acest scrutin a arătat că partidle mici practic se preăbuşesc total. Rămân aceste patru partide, care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor, aceste patru formaţiuni, care sunt în Parlament. Ce urmează?

Mihai Ghimpu: „Urmează să schimbăm situaţia în Alianţă. N-o s-o schimbăm, o să ne prăbuşim şi noi.”

Europa Liberă: Cum încercaţi să schimbaţi situaţia în Alianţă?

Mihai Ghimpu: „Trebuie să ne întâlnim şi să discutăm.”

Europa Liberă: Lipseşte această comunicare.

Mihai Ghimpu
: „Lipseşte. Eu cred că unii trebuie să tragă concluzii odată şi odată.”

Europa Liberă: De la Dumneavoastră şi de la domnul Lupu înţeleg că concluzia ar trebui s-o tragă în primul rând premierul Filat.

Mihai Ghimpu: „Nu vreau să spun acum cine, dar este clar, rezultatele arată.”

Europa Liberă: Totuşi domnul Filat era în aşteptarea mulţumirilor din partea PL-ului.”

Mihai Ghimpu: „Noi i-am mulţumit. Şi Dorin Chirtoacă aseară, şi eu am mulţumit. Ce, colaci să-i ducem, sau ce?”

Europa Liberă: Câte procente credeţi că a dus retragerea domnului Bodiu din cursă, pentru PL?

Mihai Ghimpu: „Foarte puţine. Noi avem sondaje care ştim care şi cât a avut.”

Europa Liberă: Şi totuşi, pe fundalul acestei crize de nervi, nici nu ştiu cum să o numesc, e foarte greu acum să vedeţi cum vă consolidaţi, cum vă strângeţi rândurile, cum conveniţi asupra guvernării de pe mai departe.

Mihai Ghimpu: „Dacă vrem să mergem înainte, să existe Alianţa, să nu dezamăgim şi mai mult cetăţenii, înseamnă că trebuie să fim exemplu. Lumea să vadă că sunt oameni responsabili, diferiţi cum sunt ei, sunt uniţi pentru a ajuta cetăţenii, nu pentru alte lucruri. Şi atunci lucrurile o să meargă bine. Altfel o să meargă rău. Să vedem mai departe cum va fi. Aşa parcă nu ştiu cum văd nişte nori, care plutesc de-asupra noastră. Poate să nu fie nori speciali, aşa făcută o politică, că noi ne certăm şi asta să fie un scenariu bine, care să compromită Alianţa şi în genere democraţia în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cine ar vrea să fie compromisă Alianţa?

Mihai Ghimpu: „Avem noi de ajuns şi interni, şi externi. Avem „prieteni”.

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, vorbim despre situaţia de la Chişinău. Nu e mai bună situaţia şi în teritoriu?

Mihai Ghimpu: „Împreună noi iarăşi o să avem puterea locală în mîinile Alianţei. Mai mult decât comuniştii, nu ştiu cât e acolo, un raion, două, trei o să aibă ei. Nu e încă totul pierdut. Rămâne să ne ducem la mare, să ne scăldăm aşa mai spre dimineaţă, când e mai rece apa.”

Europa Liberă: Totuşi, vocea Dumneavoastră trădează un pic emoţiile pe care le trăiţi acum. Cresc şansele alegerii preşedintelui sau şansele alegerilor parlamentare anticipate?

Mihai Ghimpu: „A propos, de alegerile preşedintelui – dacă noi am fi ales preşedintele, astăzi am fi avut cu totul alt rezultat.”

Europa Liberă: Dar nu s-a putut.

Mihai Ghimpu: „Nu s-a vrut.”

Europa Liberă: Nu s-a vrut de către cine?

Mihai Ghimpu: „Dumnezeu vede sus.

Europa Liberă: Tot ştiţi-ştiţi, dar nu vreţi să spuneţi.

Mihai Ghimpu: „Cireaşa trebuie s-o rupi atunci când e coaptă.”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă cumva alegerile parlamentare ar bate la uşă?

Mihai Ghimpu: „Reieşind din poziţia pe care am avut-o noi până acum, cam bat la uşă.”

Europa Liberă: Credeţi că cetăţeanul mai vrea să mai vină o dată la urne?

Mihai Ghimpu: „Cetăţeanul nu vrea, dar asta noi trebuie să înţelegem că nu vin cei care vor să bată la uşă cu flori. Vin cu altceva.”

Europa Liberă: Pentru Dumneavoastră rămâne foarte clar că PCRM nu va vota pentru preşedintele ţării?

Mihai Ghimpu: „Sigur că da. Niciodată nu vor vota.”

Europa Liberă: PCRM va vrea să se revanşeze?

Mihai Ghimpu: „Sigur că. Acum ei cred că puţin au crescut, văd care e situaţia în Alianţă şi au şi ei calculele lor. De asta spun că este foarte important, care e situaţia în Alianţă.”

Europa Liberă: Dacă va exista turul doi de scrutin în municipiul Chişinău, victoria lui Dorin Chirtoacă va consolida Alianţa pentru Integrare Europeană?

Mihai Ghimpu: „Sigur, altfel gata. Altfel înseamnă alegeri anticipate şi bună ziua Alianţă.”

Europa Liberă: Totuşi PCRM ar avea nevoie de un aliat. De unul singur nu mai ajunge la guvernare.

Mihai Ghimpu: „Mai sunt partide politice. În cazul în care noi dezamăgim definitiv pe oameni, mai sunt partide politice, în afară de comunişti. O să voteze lumea pe alte partide şi atunci o să vină şi o să înţeleagă. Eu sunt optimist. Şi eu cred totuşi că şi cetăţenii, şi clasa politică, şi noi, partidele componente ale Alianţei, şi liderii, şi deputaţii, toţi împreună o să tragem concluzii că aşa nu se poate mai departe, dacă vrem să nu compromitem, partidele ca partidele, dar încrederea oamenilor în democraţie, în valorile democratice.”

Europa Liberă: Când ar putea să se convoace consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană?

Mihai Ghimpu: „Să auzim rezultatele finale şi trebuie să ne întâlnim, să discutăm la modul serios. Păi, asta înseamnă azi, mîine. Sper că aşa va fi.”
XS
SM
MD
LG