Linkuri accesibilitate

Polonia la cârma UE


Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, într-un interviu în exclusivitate cu Radio Europa Liberă.


Intr-un interviu în exclusivitate cu radio Europa Libera, cu şeful biroului de la Washington Christian Caryl, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski vorbeşte despre politica ţării sale la cîrma Uniunii Europene, pe care o va prelua de la Ungaria la 1 iulie. Un rezumat de la Oana Serafim.


Radoslaw Sikorski răspunde întrebărilor Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct



Guvernul de la Varşovia a promis că va profita de această funcţie şi va avansa discuţiile dintre Uniunea Europeană cu Moldova şi Ucraina, va căuta să întărească parteneriatul strategic al Uniunii cu Rusia şi va promova democraţia şi reformele în ţările din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Ministrul polonez de externe a declarat postului nostru de radio că ţara sa speră să avanseze politica vecinătăţii estice a Uniunii Europene şi să încheie negocierile de aderare cu Croaţia, dar a avertizat că Moldova şi Ucraina mai au multe de făcut pe calea reformelor: „Sperăm să semnăm acordul de asociere cu Croaţia, pentru că în Balcani lucrurile nu sunt încă terminate. Şi în ceea ce priveşte extinderea pe mai departe, cred că mai este mult de muncă în ţările aspirante, pentru ca atunci cînd starea de spirit din Europa se va schimba în favoarea extinderii pe mai departe, ele să fie mai bine pregătite decît sunt acum.”

Radoslaw Sikorski a precizat că Polonia va face presiuni pentru stabilirea de „zone profunde şi cuprinzătoare de comerţ liber” cu Moldova şi Ucraina, ceea ce va însemna că aceste ţări cităm „vor fi integrate economic în Uniunea Europeană”. Polonia va acţiona consecvent cu ţările din Parteneriatul Estic pentru eficienţă energetică şi în combaterea corupţiei. Programul Uniunii pentru aceste ţări va depăşi în curînd suma de 1 miliard de dolari, a mai spus Radoslaw Sikorski. Succesele reformelor în ţările din vecinătate ar putea să influenţeze în sens pozitiv schimbarea de atitudine în cadrul Uniunii Europene faţă de extinderea pe mai departe, pentru că în acest moment, a spus ministrul polonez de externe, entuziasmul iniţial s-a risipit şi din cauza actualei crize financiare: „Acest lucru sperăm că va contribui la schimbarea stării de spirit şi ne va ajuta să devenim mai generoşi cu vecinii noştri”, spune şeful diplomaţiei Varşoviei.

În ceea ce priveşte relaţia Uniunii Europene cu Rusia, Radoslav Sikorski spune că vor fi făcute eforturi pentru întărirea relaţiei dintre Moscova si Bruxelles şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor europeni şi ruşi: „Cred că trebuie să ajutăm Rusia cînd solicită lucruri de care vor beneficia atît cetăţenii ei, cît şi ai Uniunii Europene. Cred că europenizarea Rusiei este şi în interesul Europei şi acest gen de iniţiative vor avea întregul sprijin al Poloniei pe perioada preşedinţiei sale”.

Ministrul polonez de externe i-a spus colegului nostru de la Washington şi că ţara sa va acorda o atenţie mai mare reformării reţelelor energetice pentru a spori securitatea energetică europeană.

Polonia va acorda o atenţie mai mare, în general, chestiunilor de securitate europeană şi de apărare: „Europa ar trebui să fie capabilă să acţioneze în imediata sa vecinătate, pentru ca nenorocirile din Balcani să nu se mai întîmple niciodată. Şi văd situaţia din Libia ca un argument în favoarea creării, de exemplu, a unui centru comun european de comandă. Europa a condus în ultimul timp peste 20 de operaţii, dar de fiecare dată au existat probleme legate de cine le va conduce”.

Radoslaw Sikorski a declarat Europei Libere şi că Statele Unite doresc ca Uniunea Europeană să îşi asume o responsabilitate mai mare în problemele legate de propria-i apărare.

Tot legat de situaţia din Libia şi de experienţa acumulată de ţări ale Uniunii Europene care au făcut tranziţia de la un sistem autoritar, - cel comunist, – la democraţie, şeful diplomaţiei poloneze propune crearea unei fundaţii pentru democraţie pe model american, asemenea celei care i-a ajutat pe polonezi în lupta lor împotriva comunismului.
XS
SM
MD
LG