Linkuri accesibilitate

Exit-poll: Chirtoacă - 52,7%, Dodon - 41,0%


Exit-poll-ul cu o marjă de eroare de 2,5 la sută estimează o posibilă victorie la limită a liberalului Dorin Chirtoacă pentru primăria Chişinău.


Actualul primar al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă ar putea câştiga alegerile pentru primăria capitalei din primul tur de scrutin cu 52,7% din sufragii. Este scorul estimativ al exit-poll-ului realizat de patru instituţii sociologice din Republica Moldova la comanda PublikaTV.

Marja de eroare a sondajului de opinie este de 2,5 la sută.

Potrivit rezultatelor exit-poll, candidatul PCRM Igor Dodon a acumulat 41% din voturi. Candidatul PD, Valentina Buliga – 2,3%, candidatul independent Mihai Godea – 1%, iar ceilalţi concurenţi – sub un procent.

Imediat după anunţarea rezultatelor sondajului, Dorin Chirtoacă s-a declarat mulţumit, însă a accentuat că este necesar să se aştepte rezultatele oficiale de la Comisia Electorală Centrală. El a mulţumit celor care au votat Partidul Liberal şi candidatul său la primăria capitalei, a mulţumit partidelor din alianţa de la guvernare AIE, oponenţilor săi politici, mass-media şi cetăţenilor moldoveni care au revenit de peste hotare tocmai ca să-şi exercite dreptul la vot.

„Sunt alegeri cruciale pentru modernizarea Chişinăului, pentru viitorul european şi pentru a nu se admite revenirea la comunism şi minciună”, a declarat Dorin Chirtoacă. Totodată, el a spus că acum ar fi momentul oportun pentru formarea unei majorităţi democratice în consiliul municipal şi a invitat partidele din AIE să discute mâine această chestiune.

La rândul său, candidatul comuniştilor Igor Dodon a spus că este sceptic faţă de rezultatele exit-poll-ului şi că ar trebui aşteptate rezultatele oficiale de la CEC. El a spus că rezultatele sondajului ar fi o încercare de manipulare a opiniei publice. „Cei care se bucură acum, alde Dorin Geoană, vor vedea mâine alte rezultate”, a declarat candidatul comunist Igor Dodon.

Într-o primă reacţie la exit-poll, liderul PLDM, premierul Vlad Filat a spus că alegerile locale au fost un test pentru alianţa de guvernare. „Sper că cei de la Partidul Liberal o să vină să ne mulțumească pentru acest rezultat. Noi îi vom primi aici, la sediul partidului. Victoria lui Chirtoacă a fost un test și din păcate unele partide din AIE nu au susținut această încercare. Rezultatele vorbesc de la sine”, a adăugat președintele PLDM, făcând aluzie la retragerea candidatului PLDM Victor Bodiu, la începutul campaniei, în favoarea lui Dorin Chirtoacă, şi refuzul Partidului Democrat de a-şi retrage la rândul lor candidatul în favoarea actualului primar liberal.

Liderul PD Marian Lupu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a spus însă că nu regretă că şi-a păstrat candidatul în cursă. „Nu regret că am păstrat-o pe Valentina Buliga în cursă. Aceste procente nu sunt cele care s-ar fi dus la Chirtoaca, ele s-ar fi dus în altă parte. Participarea doamnei Buliga a ajutat la obţinerea acestor rezultate”, a declarat Marian Lupu. În opinia sa, tactica PD a fost una corectă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG