Linkuri accesibilitate

Monica Macovei despre verificarea profilului moral al conducerii PDL („22”)


Proiectul noii Constituții văzut de presa bucureșteană.



Preşedintele României, Traian Băsescu a prezentat ieri proiectul de modificare a Constituţiei la care lucrează de mai mult timp şi care prevede trecerea la Parlamentul cu o singură cameră şi lipsirea de imunitate a parlamentarilor cercetaţi. Un alt set de modificări poartă un caracter economic şi presupun, între altele, stabilirea unui deficit bugetar maxim de 3 la sută din Produsul Intern Brut. Cum au fost comentate astăzi de presă propunerile preşedintelui, ne spune de la Bucureşti Tania Radu:

Noua Constitutie ar merita sa fie sustinuta fie si numai pentru ca renunta la prevederea cu averea prezumata ca licita, spune Vlad Macovei, de la Evenimentul zilei. Noul proiect, prezentat ieri de presedintele Traian Basescu, deschide calea pentru o schimbare de optica – arata comentatorul. Potrivit actualei Constitutii, pentru a confisca averea rezultata din coruptie, justitia ar trebui sa probeze ca a fost obtinuta ilicit – lucru complicat si care in general nu se intampla. Articolul repeta ideea unui comentariu anterior, si anume ca nimic nu este mai infricosator pentru un corupt decat teama ca-si poate pierde intrega avere obtinuta illicit si ca-si va petrece restul vietii in mizerie, impreuna cu familia. Pe langa aceasta perspectiva, anii de puscarie – oricati ar fi ei – nu vor inspaimanta niciodata indeajuns.

Romania libera prezinta intreg tabloul modificarilor propuse de seful statului. Constitutia ar prevedea, de pilda, un parlament unicameral, cu nu mai mult de 300 de parlamentari, care nu vor mai avea imunitate parlamentara decat pentru declaratiile lor politice. Judecatorii se vor supune Constitutiei, legilor si deciziilor Curtii constitutionale. Justitia nu se va mai putea pronunta in privinta reducerilor de salarii sau sporuri, de exemplu. Se prevede de asemenea raspundere penala pentru toti membrii guvernului.

Romania libera precizeaza ca proiectul propune mai multe modificari decat cele care au figurat in referendumul din 2009. Primele reactii ale partidelor politice arata opozitie fata de ideea Parlamentului unicameral (Uniunea Democrata a Maghiarilor, social-democratii si liberalii). In aceste conditii, s-ar parea ca proiectul noii Constitutii, care va ajunge la Parlament in 3 saptamani, nu ar putea intruni deocamdata cele doua treimi din voturi necesare adoptarii.

Intr-un interviu acordat Andreei Pora la revista 22, Monica Macovei, recent aleasa in Biroul Permanent National al PDL, arata cum vor functiona criteriile de integritate care trebuie introduse in partid. Pentru inceput, se va face o pre-verificare a noilor membri, concomitent cu verificarea profilului moral al celor aflati in functiile de conducere. PDL nu ar mai trebui sa foloseasca mita electorala, chiar cu riscul de a pierde viitoarele alegeri. Monica Macovei crede insa ca PDL va depasi acest risc, se mai arata in interviul din 22.
XS
SM
MD
LG