Linkuri accesibilitate

Discriminări pe diverse planuri (Adevărul, Timpul)


Propagandă toxică şi credința în tot felul de falsuri difuzate de comunişti (Timpul).



Adevărul scrie despre un regulament al Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale care spune că persoanele infectate cu HIV/SIDA au „contraindicaţie la cazarea în instituţiile sociale”. Ziarul dă exemplul lui Florin G., un pacient HIV/SIDA, care a fost exclus din azilul de bătrâni de lângă Sângerei după ce autorităţile locale au aflat de boala acestuia. Florin a fost reprimit, dar a dat în judecată Ministerul Muncii pentru tratament discriminatoriu. Guvernul a retras temporar legea anti-discriminare după ce un număr de organizaţii religioase au protestat împotriva termenului de „orientare sexuală”. Legea ar include şi pacienţii HIV/SIDA în categoriile persoanelor care nu pot fi discriminate.

Tot despre discriminare scrie Ziarul de Gardă. În atenţia publicaţiei a intrat Adela Postolachi, o doctoriţă din raionul Edineţ, care după un accident ce i-a adus o infirmitate a revenit la serviciu, dar a trebuit să facă mai multe cedări sub presiunea şefilor descriminatori.

„Republica Moldova – UE: „Un campionat al promisiunilor” – îşi întitulează articolul un autor al publicaţiei Kişiniovski Obozrevatel. „În schimbul „lunii de miere”, poate veni amarul dezamăgirii din cauza speranţelor neîmplinite, - menţionează autorul. „Dacă în Moldova toţi trâmbiţează despre performanţe în domeniul integrării europene, europenii înşişi au o atitudine foarte rezervată faţă de realizările locale de reformare”, se mai spune în articol.

Politologul Bogdan Ţîrdea apreciază într-un comentariu în Nezavisimaia Moldova rezultatele recentului sondaj de opinie făcute publice de Institutul de Politici Publice drept „PR-tehnologii murdare” şi sugerează că autorii acestui sondaj referitor inclusiv la intenţiile de vot în apropiatele alegeri locale generale ar fi fost plătiţi să denatureze realitatea în funcţie de interesele celor care au comandat respectiva cercetare sociologică.

Tatiana Corai scrie în Timpul că „alolingvii din rândurile tinerilor, stundeţilor, mulţi dintre care s-au născut în perioada de după 1989, se lasă manipulaţi de aceeaşi propagandă toxică şi cred în tot felul de falsuri difuzate de comunişti! Reiese că, în loc să consolideze societatea şi să-i ajute pe alolingvi să se integreze mai bine în R. Moldova, să cunoască limba ţării în care trăiesc, istoria şi cultura ei, comuniştii continuă să o împartă pe criterii etnice în numele unor dividende electorale”.

Editorialistul Timpul-ului, Constantin Tănase publică zece precizări la un apel precedent către cei trei lideri ai alianţei de guvernământ să îndemne electoratul să nu voteze cu comuniştii. A şaptea precizare, de exemplu, spune că „bătălia pentru Chişinău e bătălia pentru viitorul democratic şi european al R. Moldova. În numele acestui viitor, liderii AIE-2 trebuie să uite toate supărările de până acum”.

Şi editorialistul ziarului Unghiul, de la Ungheni, Nicolae Sanduleac, scrie că cititorii ziarului l-au contactat să îi spună că unele partide distribuie pachete cu sare pentru alegători. „Probabil, s-au gândit că bine sărate promisiunile lor răsuflate nu vor mai răspândi mirosul urât de ceva învechit şi irealizabil”, declară dl. Sanduleac.
XS
SM
MD
LG