Linkuri accesibilitate

Miza alegerilor din Chișinău


După două decenii de independență, în Moldova încă nu s-a tranșat disputa identitară și geopolitică, iar orice scrutin devine teren de confruntare a unor tendințe antagoniste.


Apropierea alegerilor locale din 5 iunie pare să genereze fenomene meteorologice extreme: călduri sufocante, însoțite de descărcări electrice și de averse scurte și violente de ploaie. Mai ales la Chișinău.

De scrutinul din capitală depinde cumva destinul european al Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct


Și asta deloc întâmplător: primăria capitalei reprezintă marele trofeu al acestui scrutin, marele atu financiar și simbolic. Întrucât, dincolo de programe, soluții și îmbunătățiri sectoriale promise de candidați, votul din 5 iunie va fi unul politic.

După două decenii de independență, în Moldova încă nu s-a tranșat disputa identitară și geopolitică, de aceea orice scrutin, de nivel central sau local, devine, inexorabil, terenul de confruntare a unor tendințe antagoniste, intersecția a două destine alternative: Est și Vest.

Sondajele recente îl favorizează pe Dorin Chirtoacă, însă nu suficient cât să câștige din primul tur. Actualul primar i-a învins în 2007 pe adversarii săi comuniști aflați la guvernare. Azi rolurile s-au inversat. Alianța din care face parte Partidul Liberal este la putere de doi ani, PCRM s-a mutat în băncile opoziției, însă Dodon nu este un outsider, nu este un inocent, cum părea necunoscutul pe atunci Chirtoacă.

Dodon a fost ministru al Economiei în guvernul lui Voronin. Numele lui figurează în scandaluri legate de privatizări frauduloase și de însușirea unor foloase necuvenite. Tot Igor Dodon, ca înalt responsabil de stat, se face vinovat de pronosticurile fals-optimiste privind „imunitatea” Moldovei față de criza mondială, motiv pentru care fosta putere nu a întreprins nimic pentru a apăra economia națională de mareea recesiunii.

Duminică PCRM a ținut să facă o demonstrație de forță la Chișinău, sfidând coaliția liberal-democrată, care s-a temut să ia „taurul de coarne” atât în domeniul justiției, cât și în sfera reformelor economice – fapt ce i-ar fi permis să limiteze drastic șansele electorale ale comuniștilor, însă complicitatea și păienjenișul intereselor mărunte, de clan, au fost mai puternice.

Alianța e grav afectată de incoerență și egoism partinic. Fiecare cu „parohia” lui. Nu am văzut și, probabil, nici nu se vor mai organiza niște acțiuni comune, PL și PLDM, pentru însuflețirea electoratului democratic. Deși l-a retras pe Bodiu, Vlad Filat evită să vorbească explicit despre susținerea lui Dorin Chirtoacă și nici Chirtoacă nu suferă de dorul aliaților săi liberal-democrați, considerând că aceștia îl vor vota din oficiu.

Se mizează pe vechea și uzata stratagemă a transferului de imagine dinspre șeful de partid, cu funcție înaltă în administrația centrală, către candidații la locale. Cum bine ne amintim, la referendumul din 5 septembrie 2010 plasarea liderilor de partid pe panourile agitatorice a denaturat sensul plebiscitului, a descurajat participarea.

Procedeul transferului de imagine mărturisește neîncrederea politicienilor în electorat, preferința lor pentru modelul paternalist de captare a voturilor. Astfel, deși nu are ce căuta în principiu acolo, premierul Vlad Filat ne zâmbește, solitar, din panourile electorale ale PLDM pentru Consiliul Municipal Chișinău, iar în afișele PD-ului Valentina Buliga se bazează pe protecția virilă a președintelui interimar Marian Lupu...

În turul al II-lea, dacă se va ajunge acolo, decisivă va fi capacitatea de mobilizare a alegătorilor, un „sport” în care simpatizanții comuniști sunt mult mai bine antrenați, fiind și mult mai motivați – am văzut asta și la alegerile anticipate din 28 noiembrie.

Miza scrutinului din capitală este enormă. De ea depinde soarta actualei guvernări și, în general, putem spune, destinul european al Republicii Moldova. Un accident electoral la Chișinău ar fi de-a dreptul tragic.

© RFE/RL Inc. Reproducerea acestui material se poate face doar cu acordul scris al Europei Libere și/sau al autorului.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG