Linkuri accesibilitate

Bacteria ucigașă


Ţările europene se acuză reciproc şi se întreabă cât de mare poate fi prejudiciul material cauzat de panica în jurul bacteriei E.coli.


Sursa misterioasei bacterii care a făcut 16 victime, majoritatea în Germania, a infectat peste 1400 de oameni în 10 ţări europene şi a paralizat producătorii spanioli de legume rămâne necunoscută. La două săptămâni de la izbucnirea infecţiei, guvernele europene se acuză reciproc şi se întreabă cât de mare poate fi prejudiciul material cauzat de panica în jurul bacteriei. Alexandru Eftode sintetizează relatarea serviciului central de ştiri al Europei Libere:


Bacteria buclucaşă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct



Specialiştii europeni din domeniul sanitar încearcă să localizeze sursa şi aria de răspândire a infecţiei cauzate de bacteria fatală. Ipoteza principală rămâne aceea că bacteria E.coli a fost răspândită de legume infestate.

Infecţia a izbucnit la mijlocul lunii mai în nordul Germaniei. 15 oameni au murit. Marţi s-a înregistrat a 16 victimă în Suedia, unde o femeie a murit la întoarcerea din Germania.

E. coli care se găseşte în sistemul digestiv al oamenilor şi al animalelor rumegătoare a provocat numeroase infecţii în trecut în multe ţări. În cele mai multe cazuri provoca doar dureri de stomac, fără urmări letale. Tipul bacteriei de acum este, însă, deosebit de rar şi de virulent.

Mulţi pacienţi au diaree cu sânge. Sînt semnalate numeroase cazuri de complicaţii foarte grave, de la blocajul renal, necesitînd dializă, la afectarea sistemului nervos central.

Până acum, au fost descoperite peste 1400 de cazuri de infectare a oamenilor în Germania, Suedia, Austria, Cehia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Olanda, Norvegia, Elveţia şi Spania. 86 la sută sunt adulţi, două treimi - femei, iar în cele mai multe cazuri este vorba de oameni care au călătorit recent în Germania.

Autorităţile germane au spus la început că bacteria a fost descoperită în castraveţi importaţi din Spania. Spaniolii au respins supoziţia, iar germanii au admis ieri că s-ar putea să fi greşit, arătând cu degetul spre Spania fără a avea „date sigure”.

Cornelia Pruefer-Storcks, ministrul sănătăţii din landul Hamburg unde se află focarul infecţiei, a declarat marţi că au fost testaţi patru castraveţi spanioli cu rezultate neconcludente.

Oficiala germană a spus că în doi din patru castraveţi s-a găsit bacteria E.coli, dar de un alt tip decât cel responsabil de cauzarea infecţiei la Hamburg.

Guvernul de la Madrid a criticat aspru prima reacţie a Germaniei, spunând ca a adus producătorilor spanioli pierderi irecuperabile. Spania a cerut compensaţii Uniunii Europene şi a ameninţat să dea autorităţile de la Hamburg în judecată.

Federaţia exportatorilor spanioli de fructe şi legume spune că acuzaţiile nefondate au cauzat pierderi de vânzări de 200 de milioane de euro pe săptămână, pe măsură ce mai multe ţări europene au oprit importurile de legume.

Un lider al federaţiei agricole din provincia Catalunya a spus că cele mai afectate sunt exporturile de castraveţi, dar şi ale legume, iar scandalul poate avea urmări şi asupra exportului fructelor de sezon.

Şi Olanda a anunţat, între timp că este și ea afectată și a cerut compensaţii după ce a constatat că exportul de castraveţi în Germania în valoare de 8 milioane de euro pe săptămână s-a prăbuşit. Etapă la care a intervenit Comisia Europeană spunând că orice interdicţie de import va fi considerată disproporţionată.

Cât oamenii de ştiinţă caută sursa bacteriei ucigaşe, consumatorii îşi reduc raţia de legume. Chiar şi producătorii germani spun că pierd zilnic câte două milioane de euro din vânzări ratate după ce oamenii au devenit suspicioşi faţă de orice legumă, lăsând la o parte castravetele.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG