Linkuri accesibilitate

CEDO: Hodorkovski câştigă împotriva Rusiei


Mihail Hodorkovsky
Mihail Hodorkovsky

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că Rusia i-a încălcat drepturile fundamentale fostului miliardar si magnat al petrolului Mihail Hodorkovski cînd a fost arestat în 2003 şi în timpul primului său proces. Relatarea corespondentei Europei Libere Claire Bigg este rezumată de Oana Serafim.

Decizia Curţii de la Strasbourg îi dă numai pe jumătate dreptate fostului miliardar Mihail Hodorkovski, pentru că nu a decis în favoarea sa şi în ceea ce priveşte cererea sa de a considera întregul proces drept motivat politic.


CEDO: Hodorkovski câştigă împotriva Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct



Curtea însă a decis că, într-adevăr, modul în care a fost arestat în 2003 şi cum s-a desfăşurat primul său proces de fraudă şi evaziune fiscală, a încălcat legislaţia internaţională şi omului de afaceri nu i s-au respectat drepturile fundamentale. Ca urmare, Rusia va trebui să îi plătească lui Mihail Hodorkovski suma de 24 de mii de euro drept despăgubire şi pentru cheltuieli de judecată. Verdictul Curţii de la Strasbourg vorbeşte despre condiţiile „degradante” şi „umilitoare” în care a fost interogat şi închis.

In 2003, cînd a fost arestat împreună cu partenerul său de afaceri Platon Lebedev, miliardarul rus era un susţinător al opoziţiei democrate şi un critic acerb al politicilor preşedintelui de atunci Vladimir Putin. Sprijinitorii săi spun că arestarea sa a fost motivată politic, Vladimir Putin văzînd în prosperul om de afaceri un posibil rival în viaţa politică a Rusiei.

Iniţial, în 2003, Hodorkovski a fost reţinut pentru că nu s-a prezentat ca martor într-un proces penal. CEDO afirmă că viteza cu care a fost acuzat lasă să se înţeleagă că procuratura „ era pregătită pentru o astfel de evoluţie” şi îl dorea pe omul de afaceri nu numai ca martor dar şi ca „ învinuit”.

CEDO acuză Rusia şi pentru că a extins arestul preventiv de două ori fără justificări.

Decizia CEDO nu înseamnă că procesul va fi reluat sau că i se va revedea sentinţa. In 2007 Curtea de la Strasbourg a dat un verdict asemănător în cazul Platon Lebedev şi practic, nimic nu s-a schimbat în situaţia deţinutului.

Cu toate acestea, unii observatori politici afirmă că este o victorie morală a lui Mihail Hodorkovski şi ar putea contribui la eliberarea sa condiţionată. O cerere în acest sens a fost făcută ieri de avocaţii celor doi oameni de afaceri deoarece din cei 13 ani de condamnare au fost deja executaţi jumătate.

Reamintim şi că recent, preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că Mihail Hodorkovski nu reprezintă un pericol pentru Rusia . O afirmaţie care şi ea, alături de decizia CEDO de astăzi, le poate da noi speranţe celor doi deţinuţi, consideraţi de Amnesty International drept „deţinuţi politici”.
XS
SM
MD
LG