Linkuri accesibilitate

31.05 - București: Turnul de fildeş


Octavian Paler: „Politicienii noştri dau culturii un sens restrictiv. Valorile, reperele care ne definesc psihologia şi modul de a fi sunt serios zdruncinate şi ameninţate.”




31 mai 2001

Actualitatea.

Turnul de fildeş.
Comentariu: Octavian Paler

„Turnul de fildeş era un mijloc defensiv şi un refuz. Oficialităţile comuniste îl condamnau şi au fost nu puţine diatribe întunecate împotriva intelectualilor care îndrăzneau să se retragă într-un turn de fildeş. Mi-am amintit de asta în timpul recentului târg internaţional de carte: am avut senzaţia că mă găseam într-un turn de fildeş din cărţi. De data aceasta, nu însemna fuga de ideologie, însemna ieşirea dintr-o realitate în care cultura se află într-o situaţie din ce în ce mai precară şi intrarea într-un microunivers unde cultura reprezintă valoarea principală”.

Cultura nu mai este de mult o preocupare a politicienilor, dovadă şi absenţa preşedintelui şi premierului de la o întâlnire cu toţi „capii” uniunilor de creaţie şi alţi reprezentanţi ai lumii culturale.

„Politicienii noştri dau culturii un sens restrictiv. Când se vorbeşte de cultură, se gândesc doar la cărţi, la concerte, la expoziţii, etc. Nu şi la identitatea noastră spirituală ca popor: valorile, reperele care ne definesc psihologia şi modul de a fi sunt serios zdruncinate şi ameninţate.
Dificultăţile economice, mizeria şi nu în ultimul rând o vulgaritate contagioasă degradează nu numai viaţa cotidiană, ci şi gândirea”.

Târgul internaţional de carte a dezminţit statisticile care susţin că numărul cititorilor scade continuu. Timp de cinci zile, labirintul cu standuri de cărţi a fost plin de lume. [...] Asta înseamnă că mai sunt la noi oameni care nu se pot lipsi de cărţi, care nu pot concepe viaţa fără cultură. Dar nu a fost oare vorba numai de o frumoasă reverie într-un turn de fildeş făcut din cărţi ? Vor înţelege politicienii că o ţară fără cultură este în pericol ?”
XS
SM
MD
LG