Linkuri accesibilitate

„Tolea şi Serjioja” (Evenimentul zilei)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Grecia, motiv de austeritate pentru România (Romania libera)


Clipul publicitar umoristic care-i indeamna pe moldoveni sa mearga la votul pentru alesii locali este descris astazi in Evenimentul zilei. Consiliului National al Tineretului din Moldova a mai incercat si inainte de parlamentarele de anul trecut sa atraga atentia concetatenilor si sa urneasca mentalitatile din loc. Actorii care au interpretat atunci clipurile au ajuns foarte cunoscuti – cum urmeaza sa se intample probabil si cu cei care-i joaca acum pe Tolea si pe Serioja. Clipurile glumete isi propun sa dinamizeze votantul din clasa medie – declara autorii initiativei. Iar Evenimentul zilei reaminteste ca participarea ridicata la vot i-a defavorizat intotdeauna pe comunistii moldoveni.

In acelasi cotidian, Sorin Ioniţă comenteaza programul economic prezentat recent de Uniunea Social-Liberala – alianta partidelor de opozitie din Romania. Desi scris cu seriozitate si continand destul lucruri valabile (dintre cele care insa deja se fac si sub actuala putere), programul aluneca in populism – cand propune, de pilda, pedepsirea actelor de coruptie - „gluma cea mai tare” din acest document, scrie Sorin Ioniţă. Partidele de opozitie amesteca promisiunile cu masurile de austeritate, drept care nu se mai intelege cum se va incasa mai mult la buget micsorand taxele. Raspunsul – se arata in Evenimentul zilei – e de gasit in notele de subsol, scrise mic de tot, ca in contractele bancare. Scad taxele, e drept, dar nu la inceputul, ci spre sfrarsitul guvernarii pe care viseaza sa o preia Uniunea Social-Liberala.

O comparatie intre situatia Greciei si cea a Romaniei ar urma sa indice autoritatilor de la Bucuresti ce vor pati daca nu se tin de linia de austeritate – rezulta din comentariul lui Lucian Davidescu din Romania libera. Pentru ca n-au avut curajul sa se tina de vreun program, politicienii greci au pierdut dreptul de a decide, acest drept urmand sa fie preluat de puteri europene. Numai asa Grecia va mai avea acces la imprumuturi. Coruptia la Fisc ar fi o alta asemanare intre Romania si Grecia. Deja Romaniei i s-a conditionat acceptarea in spatiul Schengen de instalarea la frontiera de est a unor politisti necorupti, francezi sau germani.
XS
SM
MD
LG