Linkuri accesibilitate

„R. Moldova – teritoriul victoriei UE” (România Liberă)


Atitudinea românilor faţă de R.Moldova - opinii induse de televiziuni (Dilema Veche, Cristian Ghinea)


Romania libera consemneaza astazi un interviu cu Directorul Centrului pentru Studii est-europene si asiatice de la Scoala Nationala de Studii politice si Administrative din Bucuresti. Mihail E. Ionescu considera ca scutul american antiracheta face Romania mai puternica, dar ca romanii nu au devenit cu adevarat europeni, cel putin nu ca mentalitate. Pentru acest salt va mai fi nevoie de inca zece ani. Universitarul indeamna la considerarea cu atentie a Rusiei ca potential de tensiune in regiune. Mai mult chiar, nu exclude declansarea unui al treilea razboi mondial. Nu neaparat razboiul rece cu care ameninta recent presedintele rus Dmitri Medvedev – aceea ar fi o declaratie „pentru consum intern”, dupa cum spune invitatul Romaniei libere.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct



Intrebat despre rolul Republicii Moldova in securitatea regiunii, Mihail Ionescu arata ca tara de peste Prut este teritoriul unei victorii importante pentru Uniunea Europeana, care este vazuta in Moldova ca solutie de viitor de un numar tot mai mare de oameni. Reactivarea planului Kozak nu ar fi un subiect de ingrijorare. In orice caz, Chisinaul nu ar trebui sa renunte la acest principiu fondator care este incroporat in problema Transnistriei: integritatea teritoriala.

In saptamanalul Dilema Veche, Cristian Ghinea prezinta pe scurt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Fundatia Soros Romania, care a investigat atitudinea romanilor fata Republica Moldova. Rezultatele sunt mai degraba bune, dar nu sunt consecinta unor convingeri obtinute pe cont propriu, ci a opiniilor induse de televiziuni: 64% dintre respondenti au aceasta sursa de informatie pe subiect. Oricum, 72% sunt de parere ca Moldova trebuie sa aiba un viitor european, iar dintre acestia 45% socotesc ca Romania ar trebui sa infrunte eventualele crispari/suparari ale Europei.

Editorialul de sambata al Romaniei libere, semnat de Dan Cristian Turturica analiza pasul lateral facut deocamdata de presedintele roman Traian Basescu in chestiunea schimbarii premierului. Seful statului nu gaseste persoana potrivita – potentialii premieri independenti refuza rand pe rand misiunea sinucigasa - si nici nu reuseste sa convinga Partidul Democrat Liberal ca ar fi o solutie buna. PDL vrea sa traga si foloasele, nu numai ponoasele reformei, de aceea nu accepta inca nevoia unor noi masuri de austeritate. Cu un premier nepolitic, deficitul de imagine al acestui partid ar fi asigurat.
XS
SM
MD
LG