Linkuri accesibilitate

Abhazia, după Bagapsh


Sergei Bagapsh
Sergei Bagapsh

Singurul comentariu al Tbilisi la moartea liderului separatist a fost că alegerile ce vor urma nu schimbă cu nimic situaţia Abhaziei.


Serghei Bagapsh, liderul republicii separatiste georgiene Abhazia a decedat duminică la Moscova, la vârsta de 62 de ani. Cu o săptămână mai devreme, el fusese operat la plămâni. În termen de trei luni, Abhazia va organiza alegeri pentru a-l înlocui pe Bagapsh, stins din viaţă la mijlocul celui de-al doilea mandat. Alexandru Eftode rezumă relatarea serviciului central de ştiri al Europei Libere:


Abhazia, după Bagapsh
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct



Aducându-i un omagiu liderului abhaz, preşedintele rus, Dmitri Medvedev a spus că Serghei Bagapsh a fost un „politician înţelept, om cu voinţă puternică şi adevărat patriot al Abhaziei”.

Medvedev a depus flori astăzi la sicriul lui Bagapsh. Corpul neînsufleţit al liderului abhaz a fost expus în cadrul unei ceremonii de stat la Moscova, înainte de a fi transportat pe calea aerului în Abhazia pentru a fi înmormântat în satul său natal.

Dmitri Medvedev la sicriul lui Serghei Bagapsh

Rusia a recunoscut ca state independente Abhazia şi cealaltă republică separatistă georgiană, Osetia de Sud după scurtul război cu Georgia în 2008. Dar, în mod paradoxal, recunoaşterea oficială a îngustat câmpul de manevră al lui Bagapsh.

Partidele opoziţiei l-au acuzat de trădarea intereselor naţionale ale Abhaziei fie atunci când a acceptat sporirea prezenţei militare ruse şi cooperarea economică strânsă cu Moscova, fie când a încercat să uşureze obţinerea cetăţeniei abhaze de către etnicii georgieni minoritari. Jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile locale l-au criticat pentru restricţii impuse presei, eşecul să combată corupţia sau să aplice reforme.

Cu toate acestea, în decembrie 2009 Bagapsh câştiga cel de-al doilea mandat de preşedinte al republicii separatiste, cu 60 la sută din voturi. Vechiul său rival, fostul premier sprijinit de Rusia, Raul Khajimba a obţinut numai 15 la sută. Cu patru ani mai devreme, lupta între cei doi fusese atât de strânsă, încât, pentru evitarea unei scindări în societatea abhază, s-au înţeles, cu ajutorul Rusiei, să candideze la alegeri repetate în tandem.

Taras Shamba, preşedintele unei organizaţii a abhazilor de pretutindeni, Abkhaz-Abazin a declarat serviciului rus al Europei Libere că Bagapsh a fost cel care a făcut primul pas înspre rivalul său pentru a „evita un război civil”.

De formaţie agronom, Bagapsh şi-a început cariera politică în Komsomol şi Partidul Comunist din URSS. În 1993, după un război soldat cu mii de morţi, pierderea controlului georgian asupra regiunii abhaze şi expulzarea etnicilor georgieni majoritari pe atunci, Bagapsh a devenit prim-vicepreşedinte al guvernului separatist de la Suhumi. La sfârşitul anilor 1990, a fost pentru doi ani prim-ministru.

Mulţi dintre cei care l-au cunoscut spun că Bagapsh a fost un politician pragmatic. Vazha Lortkipanidze, fostul ministru de stat din guvernul Şevardnadze în anii 1990, îl cunoaşte de pe timpul când erau ambii activişti în Komsomol. Lortkipanidze aminteşte că Bagapsh a fost cel care a propus o abordare pas cu pas a rezolvării conflictului cu Georgia şi a insistat să se pornească de la chestiuni economice.

Dalila Pilia, profesoară la universitatea de Stat din Abhazia spune că Bagapsh a fost un om al compromisului. Dar o chestiune în afara oricărui compromis a fost independenţa Abhaziei faţă de Georgia.

După înmormântarea sa, programată să aibă loc joi, politicienii abhazi vor intra în campanie electorală: printre candidaţii principali la alegerile aşteptate în trei luni se numără vicepreşedintele actual, Aleksandr Ankvab, premierul de facto Serghei Shamba şi, din nou, Raul Khajimba.

Singurul comentariu făcut până acum de guvernul de la Tbilisi la moartea lui Bagapsh a fost că alegerile vor fi nelegitime şi nu vor schimba cu nimic situaţia regiunii separatiste.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG