Linkuri accesibilitate

Gil Scott-Heron (1 aprilie 1949 – 27 mai 2011)


Poetul și muzicianul fost considerat unul dintre fondatorii culturii hip-hop.



In cadrul rubricii sale saptaminale „Dictionar de Sunete”, Lucian Stefanescu evoca personalitatea unuia din fondatorii culturii hip hop, Gil Scott-Heron, care a incetat din viata la 27 mai, in virsta de 62 de ani.

Poetul, muzicianul si scriitorul american Gil Scott-Heron este cunoscut in Statele Unite ca „Nasul Rap-ului”, un titlu pe care Scott-Heron l-a respins. A preferat sa descrie ceea ce face drept „bluesologie”, adica un amestec de poezie si muzica blues, soul si jazz, toate puse laolalta intr-un puternic mesaj politic, avind teme cum sint apartheid-ul si armele nucleare.

Gill Scot-Heron a devenit faimos in 1970 cu piesa „The Revolution Will Not Be Televised” – Revolutia nu se va da la televizor, e o critica necrutatoare la adresa rasismului din presa si industria reclamelor din America anilor ’60-’70.

Ideea din spatele cintecului „The Revolution Will Not Be Televised” e ca schimbarea are loc in primul rind in mintea omului: trebuie sa-ti modifici felul de a gindi, inainte de a-ti schimba felul in care traiesti, felul in care actionezi, explica Gil Scott-Heron in 1990, unei televiziuni din Chicago.



A fost considerat unul dintre fondatorii culturii hip-hop, iar din 1970 incoace albumele si volumele sale de poezie au influentat si inspirat fiecare generatie de artisti si muzicieni actuali, depasind insa granitele acestui gen.

Ultimul sau album numit „I Am New Here” a fost lansat in 2010. El dovedeste ca prospetimea blindului si lucidului „revolutionar” Gil Scott Heron a ramas intacta.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG