Linkuri accesibilitate

30.05 - București: Petre Roman, raportor pentru Balcani al Adunării Parlamentare Nato


Petre Roman
Petre Roman

Petre Roman mărturiseşte că se foloseşte de toate prilejurile oferite de reuniuni sau discuţii individuale pentru a pleda cauza României în NATO.



30 mai 2001

Actualitatea. (Moderator: R. C. Cristea; reporter: Liana Ionescu).

Petre Roman, raportor pentru Balcani al Adunării Parlamentare Nato.

Aflat la Vilnius, fostul lider PD Petre Roman, numit ieri raportor pentru Europa de sud-est al Adunării Parlamentare NATO, a acordat un interviu Europei Libere.

Petre Roman a explicat că numirea sa se datorează în mare parte experienţei pe care a acumulat-o şi ca fost ministru de externe în legătură cu această zonă europeană: „A fost şi dorinţa mea , având în vedere că problema Balcanilor este deosebit de urgentă, să produc un raport care să conţină o posibilă strategie pentru Balcani”.

Cât priveşte şansele României de a fi invitată să adere la NATO în 2002, dacă la summitul de la Praga se decide continuarea extinderii, Petre Roman este optimist: „...rămân la părerea că lărgirea, dacă va avea loc, va fi în primul rând despre România. Fiindcă noi suntem ţara, din punct de vedere al extinderii NATO, care contăm cel mai mult. [...] Sunt tot mai multe voci autorizate ale unor diplomaţi sau oameni politici din Statele Unite şi din Europa care spun că este nevoie de idei noi, de o strategie de alt tip, care să fie transatlantică. Şi totul indică că administraţia Bush are nevoie, este dispusă să se angajeze pe un drum mai apropiat de interesele aliaţilor europeni”.

Mai mult, Petre Roman mărturiseşte că se foloseşte de toate prilejurile oferite de reuniuni mai mari sau discuţii individuale pentru a pleda cauza României în NATO.
XS
SM
MD
LG