Linkuri accesibilitate

AICI TV: „Suntem o tribună a oamenilor simpli”


Cu Andrei Bargan despre rețeaua de televiziuni locale AICI TV.


Republica Moldova acum are televiziune din toată ţara. Un şir de posturi locale din raioanele Drochia, Soroca, Ungheni, Rezina, Cimişlia şi Comrat s-au unit într-o singură reţea, numită „Aici TV” pentru a oferi telespectatorilor din Chişinău ştiri din toată ţara. Care este filosofia reţelei? Aflăm de la unul dintre fondatorii ei, directorul televiziunii Media TV Cimişlia, Andrei Bargan.


Interviul matinal EL: Andrei Bargan explică obiectivele noii rețele de televiziune AICI TV
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:07 0:00
Link direct


Andrei Bargan: „Posturile locale nu prea au trecere la Chisinau nici la dobândirea reclamei. Firmele si intreprinderile mari nu prea doresc sa lucreze cu cei micuţi, de aceea am fost nevoiţi ca sa ne asociem in această reţea. In afara de aceasta, tindem spre aceea ca sa facem nişte produse calitative, sa poată concura cu cele care sunt pe piaţa audiovizuală acum, mai ales cu cele de la Chisinau.

Apoi, am mai observat ca concurenţa pe piaţa audiovizualului creşte in fiecare zi. Au aparut posturi noi, Jurnal TV, Publika TV, şi in aceste condiţii ne-am da seama ca noi pur si simplu ne vom pierde, fiind dispersaţi. De aceea am hotarât sa ne unim, sa facem o reţea de televizuni locale, si, intr-un fel, sa incercam sa intram si noi pe piaţa Chisinaului.”

Europa Liberă: Ca sa inteleg, in Chisinau oamenii pot sa privească ştirile Aici TV sau nu?

Andrei Bargan:
„Da. Începand cu ziua de 24 mai, de 4 ori pe zi, in fiecare seara de la ora 19:25 pana la 20:30 – o ora de vreme, cei care au televiziunea prin cablu n-au decat sa caute Info channel şi la ora 19:25 in fiecare seara sa privească ediţia de ştiri de cca 30 de minute şi programe, toate produse de către televiziunile locale din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dle Bargan, de ce credeţi ca oamenii din Cimişlia ar fi interesati de stirile din Drochia?

Andrei Bargan:
„La prima vedere suntem diferiti. Dar, daca sa observăm, avem foarte mult comun. Aceleasi probleme care persistă la Drochia sunt uneori şi aici. Solutiile gasite la Drochia pot fi de ajuntor pentru cei din Cimişlia. Va dau doar un singur caz: aici la Cimişlia, in ajun de anul nou se vorbea sa se taie un brad din faţa primăriei pentru a fi instalat in Piaţa Centrală. A parvenit un material de critica de la Drochia, ca au taiat un brad din preajma gradiniţei pentru a-l instala in centrul orasului pentru 2 saptamani, multă gălagie. Dupa aceasta consilierii locali de la Cimişlia sa se refuze de ideea de a mai taia acest brad, invocând ca vreti sa nimerim si noi in furcă aşa ca si cei din Drochia? Hai lasam, amenajam un brad viu aşa cum creşte şi facem anul nou, pastram si bradul.

Vreau sa va spun si alte momente. Vara trecuta la Cimişlia vişinele, caisele erau la pământ. Nimeni nu colecta, oamenii nu ştiau ce sa faca cu ele, le dădeau la găini, aveau pierderi. Pana la urma am facut un material despre lipsa colectarii si un businessman de la Soroca a auzit si a venit si a facut un apel ca ei colectează vişine şi caise pentru a le usca. Astfel s-a solutionat parţial o problemă a locuitorilor din sud cu ajutorul celor din nord.

Nemaivorbind de Chisinau, unde o buna parte din locuitori sunt originari de la sate, de aici isi trag baştina. Le este foarte interesant sa vada ce mai face statul, ce mai face raionul, cu ce mai trăiesc oamenii de rând, cu atat mai mult ca noi suntem o retea nu politizata, noi nu urmarim niste scopuri de a ajunge, de a proteja pe cineva. Noi suntem o tribuna a oamenilor simpli, a problemelor cu care traiesc zi de zi oamenii aici la sate.”

Europa Liberă: Ne-ati ridicat tocmai mingea la plasa, voiam sa va intreb in privincie partidele politice cat de mult incearcă să folsească mass-media pentru a-şi face interesele?

Andrei Bargan:
„Ne dam bine seama cand si cum trebuie reflectat evenimentele cand este o publicitate mascata, sau cand incearca cineva a ne folosi. Da, exista cateodata tendinţa, dar eu vreau sa va spun ca invers, noi cateodata dam tircoale filialelor partidelor de la Cimişlia si incercam sa dezbatem unele probleme la care ei nu tocmai sunt cei care deschişi. Uneori fac trimitere „sa vedem ce spun cei de la Chisinau” sau „mai lasam sa nu facem un taraboi”. Eu cred ca nu trebuie sa excludem prezenţa partidelor si a vietii politice aici.”

Europa Liberă: Dle Bargan, in aceasta situatia care este diferenţa intre Aici TV si postul public de televiziune Moldova 1?

Andrei Bargan:
„Daca sa vorbim despre cati cetateni din raionul Cimislia au trecut pe la televizunea Media TV am gasi mii de cetateni. Dar cati au trecut prin televiziunea Moldova 1, am gasit zeci de cetăţeni. Noi suntem alaturi, noi suntem zi de zi cu acesti oameni, abordam problemele, cateodata poate nu chiar sofisticat, nu chiar atat de diplomat, poate mai critic, mai stângaci, dar vorbim direct.

Avem emisiuni in direct, avem emisiuni de 1 ora 40 de sunete in studio. Va inchipuiti la Moldova 1, in timp de o ora parvin 3-4 sunete. La noi telefonul este roşu. Oamenii incearca sa ceara socoteală de la conducatorii lor pe care-i cunosc la faţa, cu care trăiesc alături si nu sunt redactati, retuşati, cum ne deprindem noi sa-i vedem la TV pe functionari.”

Europa Liberă: Totuşi Republica Moldova nu este in topul ţărilor cu o presă liberă. Ba chiar in anumite situaţii este chiar codaşă. Care este situatia in provincie? Cat de liberă este presa acolo?

Andrei Bargan:
„Nu prea am atestat oficial, pentru ca noi, de regula şi refuzurile le filmam si le dam pe post. Altceva este ca se găsesc cateodata motive ca nu sunt pe loc, ca sunt in deplasare, ca vom reveni pe urmă... Aici este un specific in teritoriu, sa ne intelegi, pe de o parte ii vedem in fiecare zi, ii cunoaştem.

Pe de alta parte, daca ai „taiat cu cutitul” o dată, atunci a doua oara persoana in cauza caută sa te evite. Deseori se primeşte ca noi suntem critici, dar nu atit de tăioşi precum o fac cateodata cei de la Chisinau cand vin si fac materiale, pentru ca ei vin, au facut materialul, au plecat şi la revedere. Noi trăim aici si incercam sa fim mai moderaţi, mai delicaţi.”

Europa Liberă: Cum veti face la modul practic faţă concurenţei cu alte posturi de televizune?

Andrei Bargan:
„Este una din probleme dureroase ale posturilor locale, dar, in ultimul timp, datorita granturilor pe care le-am avut anterior, am fost asiguraţi cu camere de luat vederi de care au si posturile din Chisinau. Acum suntem la sfarsit de proiect IREX USAID, acel proiect de 3 ani, cu 3 milioane de dolari care urmărea lansarea acestei reţele. In luna septembrie se incheie aceste proiect şi in cadrul reţelei de televiziune AICI TV vom incerca sa avem si un venit din reclama de la Chisinau, fiindca acolo se concentreaza banii şi reclama.

Aici la Cimişlia cam totul este la pamânt: fabrici inchise, oameni someri, e greu sa obţii publicitate de la cei care nu lucrează. Doar comertul si institutiile de stat mai functionează. Speram spre o relansare economica, spre o deschidere catre Europa, catre fondurile si proiectele transfrontaliere, europene. Deocamdata suntem in cautarea acestor finanţe pentru a face faţă cerinţelor actuale din audiovizual.”
XS
SM
MD
LG