Linkuri accesibilitate

Intrebări despre strategia de reformă a sistemului de sănătate în Moldova


Valentina Stratan: „Eu am impresia că nu avem nici un început, nici o continuitate. Fiecare ministru a promovat o nouă idee”.


Ce lipsește politicii guvernamentale pentru a fi eficientă și consecventă în dezvoltarea și reformarea sistemului de sănătate din R. Moldova? Valentina Ursu a stat de vorbă pe această temă cu Valentina Stratan, membră a Comisiei Parlamentare pentru Protectie Sociala, Sănatate si Familie.

Opiniile unui profesionist despre întîrzierile reformei în domeniul sănătății: Valentina Stratan intervievată de Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:34 0:00
Link direct




Valentina Stratan

Valentina Stratan: „Aş fi mai atentă puţin cu lansările de reformă pe acest fundal de instabilitate politică.”

Europa Liberă: Dar cum se prezintă actualmente situaţia în instituţiile spitaliceşti?

Valentina Stratan:
„Există mai multe studii efectuate de Banca Mondială, de OMS în vederea situaţiei spitalelor, pentru că recent a fost lansată reforma spitalicească, care apoi s-a anunţat că se va începe de la prezenţa infermierilor. Mie mi se pare incorectă această abordare. Şi dacă ne amintim de Legea ocrotirii sănătăţii, unde este tranşant stipulat că reorganizarea sistemului naţional de sănătate şi cel farmaceutic se aprobă prin actele legislative aprobate de Parlament. Tocmai aici există nişte lucruri, care nu ar trebui să se întâmple.

Deci, lansările acestei reforme de către miniştri nu au temei juridic. Orice reformă are loc, dacă există consens politic-juridic. Evident că este necesar ca să existe un consens la nivel de Alianţă. Dar cel mai important eu vreau să vă spun, doamnă Valentina, că noi nu avem această strategie. Eu am impresia că nu avem nici un început, nici o continuitate. Fiecare ministru a promovat o nouă idee. Nu există o consecutivitate, o consecvenţă în tot ce am făcut.

Îmi amintesc în acest context, în anul 2007 s-a lansat Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate pentru perioada 2007-2021. Ce a urmat mai departe? N-a urmat nimic. Această strategie o găsim pe site-ul Ministerului Sănătăţii, nu este acoperită nici financiar, nu se mai pune în discuţie şi nu avem o strategie aprobată de către Parlament. Pentru că dacă ar fi aprobată de Parlament ar fi etapizată, ar avea această acoperire, în fiecare an bugetul ar fi obligat să programeze cheltuieli financiare pentru realizare.”

Europa Liberă: Vedeţi care e cel mai mare contrast? Lumea, populaţia continuă să aducă critici la adresa sistemului ocrotirii sănătăţii. Pe de altă parte, funcţionarii, cei care stau în fruntea domeniului parcă încearcă să promoveze reforme, continuitatea nu există şi atunci ce se întâmplă?

Valentina Stratan:
„Ar trebui mai întâi să perfectăm baza legală, actele legislative.”

Europa Liberă: E o problemă să fie perfectate?

Valentina Stratan:
„Nu, este nevoie de voinţă şi în primul rând a Ministerului Sănătăţii, responsabil de politica de sănătate. Avem o legislaţie departe de a fi perfectă, chiar cea a muncii. Hotărârea de Guvern este una învechită. Aceste pârghii, sau aceste mecanisme de stabilire a salariilor sunt departe de a fi perfecte. Salariul minim tarifar rămâne a fi 715 lei. Coeficienţi de modificare, cu cei care se înmulţeşte salariul, sunt după datele de la sindicatele de ramură, anul trecut salariul mediu a fost de 2 886 de lei. Însă în sistemul de sănătate 84,6 procente din toţi angajaţii au avut indicele cel mai mic de multiplicare şi doar până la trei procente un coeficient mai mare.”

Europa Liberă: Să vă întreb ca parlamentară: de unde trebuie să înceapă reforma? Aţi spus: norma legală. Trebuie un cadru legal perfecţionat.

Valentina Stratan:
„Mai întâi, dacă am vorbit de lansarea reformei sistemului spitalicesc. Să ne amintim că în Parlament există un proiect de lege depus încă în anul trecut – legea spitalelor. Ar fi cazul să pornim de la adoptarea acestui proiect, să-l perfectăm, să vedem ce funcţionează, ce nu funcţionează, tipurile de spitale, cu ce trebuie să se ocupe spitalele, ce lăsăm la nivel raional, ce lăsăm la nivel municipal, ce dezvoltăm la nivel regional. Pentru că avem nevoie să descentralizăm aceste servicii.

Dacă noi o să dezvoltăm aceste centre regionale, ca să fie

concurenţă, concurenţă loială şi aceasta ar fi totodată şi unul din mecanismele de luptă cu corupţia, pentru că toţi ştiu că depind de specialiştii de la Chişinău. Cei din sistemul de sănătate ştiu că pacienţi sunt şi vor fi. Pentru că aici sunt aceste tehnologii mai moderne, aparataj, dispozitive medicale. Dar dacă ar şti că astăzi vine pacientul aici, dar mîine o să se oprească pacientul la Cahul, la Bălţi, ce va face? Va lucra asupra nivelului său de perfecţionare, de calificare.”

Europa Liberă: Părerea Dumneavoastră – sănătatea cetăţeanului, moldoveanului este o prioritate pentru guvernare?

Valentina Stratan:
„Iată asta vreau să zic, că ne-am dori foarte mult să existe un document, aprobat de Parlament, unde să fie tranşant scris, că sănătatea în Republica Moldova este o direcţie prioritară.”

Europa Liberă: Cine vă încurcă să elaboraţi un asemenea document, o asemenea strategie?

Valentina Stratan:
„Probabil multe încurcă.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă? Acum infermierile nu vor mai fi angajate la stat, asta am înţeles eu.

Valentina Stratan:
„Să ştiţi că nu am prea multe cunoştinţe şi nu cunosc nici eu. Eu regret foarte mult că nu există o comunicare între Minister şi Comisia parlamentară.”

Europa Liberă: Sună incredibil – Dumneavoastră membră a Comisiei de profil din Parlament să nu cunoaşteţi ce presupune această reformă a infermierului?

Valentina Stratan:
„Iată eu, îmi pare rău şi mi-i ruşine, dar aici ar trebui să se gândească şi cei de la Minister că este normal să inviţi Comisia parlamentară, pentru că apoi ai nevoie de susţinerea deputaţilor pentru a promova aceste lucruri. Când este vorba de sănătate trebuie să uităm de apartenenţă politică, coloratură. Trebuie să muncim în numele sistemului de sănătătate. Ştiţi câte probleme sunt?

Eu ieri am fost în trei raioane, dar bine, că în două am fost în colective de medici. Când s-a spus că medicii de familie vor avea 10-12 mii de lei salariul şi un cardiolog într-un an spune că lucrează şi are 2 400 de lei după 25 de ani de muncă. Aceste discuţii apar şi apare şi un element de discriminare între specialişti şi medicina terţială, specializată, care are o importanţă foarte mare, foarte mare, această verigă este la fel de importantă.”

Europa Liberă: Paradoxală această lipsă de comunicări între Minister şi comisia de profil din Parlament. S-ar părea că şi domnul ministru, domnul Usatîi, şi preşedintele Comisiei, domnul Hotineanu, fostul ministru, reprezintă acelaşi partid, Partidul Liberl-Democrat.

Valentina Stratan:
„Nu vreau să fac referinţe la relaţiile colegiale ale celor din Partidul Liberal-Democrat, dar adeseori înţeleg şi am toate argumentele să cred că nici ei nu cunosc ceea ce face Ministerul.”

Europa Liberă: Nu ştie stânga ce face dreapta?

Valentina Stratan:
„Da, cam asta. Pentru că m-am revoltat chiar atunci, când am ştiut că a fost şedinţa colegiului Ministerului Sănătăţii şi noi nimeni nu am fost invitaţi.”

Europa Liberă: Credeţi într-o reformă bună pentru domeniul ocrotirii sănătăţii?


Valentina Stratan: „Îmi doresc şi trebuie să folosim aceste rapoarte, aceste studii, pe care le fac organismele internaţionale, dar totuşi cred în specialiştii noştri consacraţi. Dacă am purcede la o reformă, ar fi cazul să se facă nişte mese rotunde, sau abordările astea publice, cu invitaţi, cu specialişti şi să vedem pe ce lume suntem noi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, lipseşte o transparenţă? Ce lipseşte?

Valentina Stratan:
„Cum am zis – în domeniul sănătăţii trebuie să uităm de apartenţa politică. Să nu avem aceasta , că uite, aceasta noi trebuie să o facem. Că noi trebuie să invităm partidul ista.”

Europa Liberă: Cui aparţin laurii?

Valentina Stratan:
„Cui aparţin ludele. Când e vorba de sistemul de sănătate trebuie să dăm tot orgoliul ăsta la o parte. Când ministrul merge într-o instituţie medicală şi întrebă - de al cui eşti? Când ai să treci la PLDM? Lăsăm, domnilor. Şi concursurile astea care se fac, se fac iarăşi...

De ce, Doamne, în toate spitalele raionale medicii şefi neapărat trebuie să fie ai PLDM-ului? De ce în alte instituţii, care le revin altui partid neapărat, de ce se uită despre competenţe? De ce un conducător al unei instituţii medicale, de exemplu, a trecut prin toate partidele? Nu este normal.”

Europa Liberă: Dar se răsfrânge negativ asupra activităţii, atmosferei de lucru.

Valentina Stratan:
„Se răsfrânge. Şi uneori şi banii se repartizează tot după criteriul politic. Cred că oamenii, care gestionează banii publici, nu trebuie să fie implicaţi în actul politic atât de tare. Pentru că oamenii plătesc pentru sănătate şi nu se gândesc la partide politice.”
XS
SM
MD
LG