Linkuri accesibilitate

Președintele României compară Kosovo cu Transnistria


Președintele Traian Băsescu
Președintele Traian Băsescu

Bucureștiul își va regîndi opțiunea atunci cînd ONU va recunoaște Kosovo.


Preşedintele României Traian Băsescu s-a solidarizat ieri cu colegul său din Serbia, Boris Tadici, refuzând să participe la un summit europeano-american care va avea loc la Varşovia şi la care a fost invitat şi liderul din Kosovo – un stat pe care nici Serbia, nici România nu-l recunosc. Astăzi într-un interviu la radioul public din România, Băsescu şi-a explicat boicotul. De la Bucureşti Sabina Fati.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu crede ca daca ar accepta acum sa stea la masa cu seful statului Kosovo, miine s-ar putea trezi cu o invitatie alaturi de Igor Smirnov, liderul enclavei transnistrene. Romania a refuzat in 2008 sa recunoasca independenta Kosovo, desi acest nou stat a luat fiinta sub protectia Statelor Unite si a marilor puteri europene. Romania, Slovacia, Grecia, Spania si Cipru sint cele cinci state din Uniunea Europeana care nu au recunoscut statul Kosovo. Deasemenea Rusia, Serbia, Ucraina si celelalte state estice care traiesc inca sub vechile spaime venite din Razboiul Rece nu au recunoscut Kosovo.

Discutia s-a redeschis zilele acestea pentru ca Polonia a invitat pentru data Kosovo la o Reuniune a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama va fi prezent la acest summit care incepe miine la Varasovia. Traian Basescu a explicat simplu absenta sa de la marea intilnire a tarilor din estul continentului: „Polonia a recunoscut Kosovo, Romania nu. Polonia ca tara organizatoare poate invita alt stat pe care l-a recunoscut, chiar daca nu e recunoscut la ONU”. Mai mult președintele Romaniei a facut un pas inainte, precizind ca atunci cind Natiunile Unite vor recunoaste Kosovo, Bucurestiul se va gandi ce pozitie sa adopte, dar ca in orice caz Romania „nu va fi printre statele care sa voteze aceasta recunoastere”.

Ca principal argument Traian Basescu aduce pericolul enclavelor rusesti din jurul Marii Negre, in primul rind Transnistria, care putea deveni independente dupa modelul Kosovo. Diferentele sint totusi semnificative, fiindca in vreme ce Kosovo s-a definit stat cu sprijinul marilor democratii ale lumii, enclavele din fostul spatiu sovietic sint recunoscute doar de Rusia si de prietenii ei cu regimuri autocrate.

In orice caz, absenta Romaniei de la o mare reuniune a Noii Europe, prefigureaza o noua tensiune pe continent si chiar o scindare a tarilor care vin din Pactul de la Varsovia si care pina acum actionau in mod unit atit de facto cit si de jure.

Politigraf

XS
SM
MD
LG