Linkuri accesibilitate

Ratko Mladic, arestat în Serbia





Capturarea fostului general sârb, acuzat de crime împotriva umanităţii, înlătură principala barieră în calea avansării Serbiei către UE.

Poliţia sârbă l-a arestat într-un sat din Serbia pe Ratko Mladic, cel mai căutat suspect pentru crime de război în fosta Iugoslavie. Fostul comandant militar al sârbilor bosniaci în războiul de la începutul anilor 1990 se ascundea în Serbia sub o identitate falsă. Capturarea sa a fost una din cele mai importante condiţii puse Serbiei pentru apropierea de Uniunea Europeană.

La o conferinţă de presă la care a anunţat arestarea lui Mladic, preşedintele sârb Boris Tadic a spus, la Belgrad, că fostul general al sârbilor bosniaci va fi extrădat Tribunalului ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie.

Preşedintele sârb a spus că procesul de extrădare a început şi că arestul este rezultatul cooperării depline a Serbiei cu tribunalul de la Haga.

Fără să dea detalii, Tadic a spus că fostul general al sârbilor bosniaci a fost arestat în Serbia, care spusese ani de zile că nu-l poate găsi. Agenţia Reuters, scrie că, potrivit poliţiei, Mladic a fost capturat într-un sat din nord-estul ţării, la aproximativ 100 de kilometri depărtare de capitala Belgrad.

La conferinţa de presă, preşedintele sârb a spus că ţara sa „încheie astăzi un capitol în istoria recentă care o aduce cu un pas mai aproape de reconcilierea deplină” cu vecinii din fosta Iugoslavie.

„Cred că fiecare ţară este datoare să-şi încheie propriile capitole. Toate crimele trebuie elucidate şi toţi criminalii trebuie să fie traşi la răspundere”, a spus preşedintele sârb.

În vârstă de 68 de ani, Ratko Mladic este acuzat de crime de război şi genocid pentru asediul de 43 de luni a oraşului Sarajevo când au fost ucişi 12 mii de oameni şi pentru operaţiuni de „curăţare etnică” în Bosnia, între care cea mai gravă – masacrul de la Srebrenica în iulie 1995.

Când forţele sârbilor boniaci au cucerit oraşul, generalul Mladic le-a dat asigurări musulmanilor bosniaci că vor fi în siguranţă.

Mladic le-a spus că nu au de ce să se teamă, că au fost pregătite autobuse pentru transportarea lor în altă localitate şi că femeile şi copii trebuie să urce primii.

Cu o săptămână mai târziu, 7 mii de oameni erau morţi. Potrivit probelor aduse de procurorii tribunalului de la Haga, după ce autobusele cu femei au părăsit Srebrenica, bărbaţii şi băieţii au fost adunaţi şi executaţi la ordinul direct al lui Mladic.

Fiind cea mai gravă atrocitate din războaiele balcanice ale anilor 1990, masacrul de la Srebrenica este şi cel mai mare act de ucidere în masă în Europa după holocaustul organizat de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial.

Extrădarea lui Mladic Tribunalului ONU de la Haga va fi cel mai important eveniment de la începutul proceselor pentru crime de război în fosta Iugoslavie împotriva fostului lider iugoslav Slobodan Milosevic în 2002. Milosevic a decedat în arest la Haga în martie 2006, înainte să se fi ajuns la un verdict.

Până la căderea regimului lui Milosevic în octombrie 2000, Mladic era văzut cu regularitate la Belgrad, inclusiv la meciuri de fotbal şi la restaurante scumpe.

După arestarea fostului lider iugoslav şi transferarea la Haga în 2001, Mladic a dispărut. Fostul procuror-şef al tribunalului, Carla Del Ponte a acuzat în mod repetat Serbia că ar şti unde se află Mladic, dar nu ar întreprinde nimic.

Capturarea lui, astăzi, înlătură principala barieră în calea avansării Serbiei către Uniunea Europeană. Şefa politicii externe europene, Catherine Ashton a spus că evenimentul este „un pas important pentru Serbia şi pentru justiţia internaţională”. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a spus că arestul „oferă, în sfârşit, şansa să se facă justiţie”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG