Linkuri accesibilitate

„De ce joacă PSD cartea rusă?” („22”)


Ce au învățat est-europenii din lecția istoriei, adică lecția comunistă? (Andrei Pleșu/Adevărul).


Revista 22 se ocupa in ultimul numar de pozitia social-democratilor romani in chestiunea scutului mmerican antiracheta. De ce joaca PSD cartea rusa? – se intreaba Cristian Campeanu, autorul articolului. El reaminteste ca trei lideri marcanti ai partidului – Ion Iliescu, Mircea Geoana si Adrian Nastase, fost ministru de externe - au fost la unison cu nemultumirile fata de amplasarea scutului pe pamant romanesc si cu convingerea ca Rusia se va supara.

Ce conditii a pus insa Rusia? Cristian Campeanu le reconstituie: acces total la informatiile despre acest sistem defensiv construit de americani (fara ca Moscova sa ofere ceva in schimb), control operational total asupra scutului si impartirea Europei in sfere de influenta. Conditiile nu au fost acceptate la Washington, de unde reactiile furioase ale Externelor de la Moscova. Comentariul din 22 se incheie pe o nedumerire: „de ce liderii nostri socialisti cred ca in acest joc geopolitic cartea rusa reprezinta atuul castigator?”

In Adevarul, Andrei Plesu raspunde public la o intrebare care i-a fost adresata privat: ce au invatat est-europenii din lectia istoriei, adica lectia comunista? Nimic, crede comentatorul, dar va demonstra in articolul sau ca nici occidentalii nu se descurca mai bine cu aceasta problema. Est-europenii (si romanii, desigur) n-au reusit sa transmita tinerilor esentialul despre experienta lor sub comunism, de vreme ce el pare acum celor mai multi un fel de ciudatenie, iar atitudinile anticomuniste sunt privite ca o „formulă retrograda de proasta dispozitie”. Vesticii n-au inteles deloc mai bine experienta estului Europei. Altminteri, arata Plesu, n-ar mai purta tricouri cu Che Guevara, n-ar mai vorbi duios de Mao si de Fidel Castro si n-ar mai spune ca singura solutie a crizei economice e intoarcerea la Marx si Lenin”.

Ancheta Departamentului Anticoruptie in portul Constanta este privita in presa cotidiana ca o actiune foarte serioasa. Gabriel Gachi, de la Evenimentul zilei, crede ca presedintele Traian Basescu a evaluat raza de actiune a exploziei rezultate din acest scandal, dar ar trebui sa-si aminteasca modul in care s-a autodefinit candva: nu sunt omul jumatatilor de masura. Arestarile de la Constanta au pus reflectoarele pe zona intunecata a culoarelor Puterii. A merge pana la capat ar insemna – sustine editorialistul – depolitizarea posturilor de conducere la stat.
XS
SM
MD
LG