Linkuri accesibilitate

Statele Unite-Marea Britanie: o relație „vitală”


Premierul britanic David Cameron și președintele Barack Obama la 10 Downing Street la Londra
Premierul britanic David Cameron și președintele Barack Obama la 10 Downing Street la Londra

Convorbirile de la Londra între președintele Obama și premierul Cameron.


Pentru preşedintele american Barack Obama, aflat în a doua zi a vizitei în Marea Britanie, începe partea politică a turneului european: convorbiri cu premierul David Cameron, o conferinţă de presă comună şi un discurs în Parlament. Iar mesajul se aşteaptă să fie acelaşi: relaţia cu Europa în general, cu Marea Britanie în mod special, rămâne extrem de importantă pentru Statele Unite deşi acum agenda diplomatică stă sub semnul aşa-numitei „primăveri arabe”. Mai multe informaţii de la Ileana Giurchescu:


Statele Unite-Marea Britanie: o relație „vitală”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct



Ieri seară, la Palatul Buckingam, a avut loc un dineu de stat găzduit de Regina Elisabeta în onoarea preşedintele Obama şi a soţiei acesteia, Michelle. Dineul a încheiat partea monden-protocolară a turneului prezidenţial în Europa. Iar preşedintele Obama a ţinută să sublinieze şi în scurtul toast ţinut ieri seară cât de „specială”, cît de „vitală” este relaţia Statelor Unite cu Marea Britanie.

Discuţiile de astăzi se vor concentra mai ales pe operaţiunile NATO din Libia, care se prelungesc mai mult decât şi-ar fi dorit aliaţii. Iniţial, campania a fost condusă de Statele Unite, care însă s-au retras, lăsând conducerea Franţei şi Marii Britanii. Acum se pare că ambele ţări ar dori ca americanii să se implice mai mult.

Puţine şanse însă ca Statele Unite să-şi schimbe strategia.
Ben Rhodes, adjunct al consilierului naţional pe probleme de securitate, a declarat ieri, la o conferinţă de presă la Washington, că Statele Unite sprijină ideea Franţei şi Marii Britanii de a folosi acum în Libia şi elicoptere de luptă pentru atacuri mai eficiente şi mai bine ţintite.
„Statele Unite, a continuat el, folosesc o multitudine de canale diplomatice pentru a sprijini opoziţia din Libia si campania NATO. Şi vor continua să acţioneze aşa”.

Pe lângă Libia, campania din Afganistan, mai ales programata retragere treptată a Statelor Unite şi problemele tranziţiilor spre democraţie în Orientul Mijlociu şi nordul Africii vor fi subiecte discutate astăzi de Barack Obama şi premierul David Cameron.

În discursul din parlamentul britanic al preşedintelui american se va concentra din nou pe relaţiile transatlantice.
Joi, Obama pleacă în Franţa pentru reuniunea principalelor 8 economii mondiale iar vineri va fi în Polonia, unde urmează să se întâlnească şi cu o serie de lideri din Europa centrală şi de est. La reuniune, la inițiativa Statelor Unite, a la care a fost invitată şi Kosovo. Motiv pentru care preşedintele Serbiei a lăsat de înţeles că va boicota reuniunea de la Varşovia. Boicot în care ar putea fi susţinut de Slovacia şi România, ţări din Uniunea Europeană care nu au recunoscut independenţa regiunii Kosovo.
Se relatează că preşedinţia slovacă este totuşi în căutarea unui compromis diplomatic. Iar la Bucureşti, preşedinţia nu a făcut încă nici un comentariu, relatează agenţiile de presă.
Moldova, care nici ea nu a recunoscut independenta Kosovo, va fi reprezentată de preşedintele interimar Marian Lupu.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG