Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Banatul ca peisaj literar


Noua carte a lui Johann Lippet, „Îngrijitorul de bătrîni“ a apărut la editura POP din Ludwigsburg.


Este o carte apăsătoare, deprimantă, chiar dezolantă. În acelaşi timp, este o carte provocatoare pentru că abordează dintr-o perspectivă optimistă problemele existenţiale mărunte, plasîndu-le într-un context istoric şi socio-politic mai larg, fără tabu-uri şi fără teama de a supăra pe cineva cu eventuale dezvăluiri indiscrete.

Cartea se numeşte „Der Altenpfleger“ - ceea ce s-ar putea traduce aproximativ cu: „Îngrijitorul de bătrîni“ - şi a fost scrisă de Johann Lippet, un scriitor care pînă-n 1987 a trăit în România, mai exact în Banat.

Cartea lui Lippet (născut în 1951) conţine două povestiri.

Prima povestire este concepută ca un soi de necrolog literar dedicat unei învăţătoare care a muncit în Banat, mai exact în orăşelul Jimbolia, situat în imediata apropiere cu fosta Iugoslavie. Reconstituirea diferitelor etape biografice ale învăţătoarei este pentru Johann Lippet un pretext de a-şi etala calităţile de cronicar, dovedit din plin în penultimul său roman, intitulat chiar „Cronica satului“ („Dorfchronik“, Ludwigsburg, 2010). Viaţa învăţătoarei oglindeşte istoria agitată a ţinutului în care a trăit şi de care a rămas sentimental legată. Asta în pofida dezamăgirilor, a greutăţilor, a bucuriilor amare, a persecuţiilor politice şi etnice, care în perioada comunismului au ajuns la paroxism.

Centrul tuturor scrierilor literare ale lui Lippet se află în Banat. Chiar şi cea de-a doua povestire din volumul amintit, care dă şi titlul cărţii, „Îngrijitorul de bătrîni“ este legată indirect de Banat. Personajul principal, un scriitor divorţat şi confruntat cu probleme pecuniare grave, acceptă să îngrijească pe un bătrîn nonogenar care suferă de Alzheimer. La un moment dat scriitorul-îngrijitor află că bătrînul este originar din Banat şi că acesta a emigrat cîndva în Germania. Dacă în prima povestire Banatul este centrul acţiunii, în cea de-a doua provincia îşi pierde contururile, devenind o simplă amintire pierdută a unui om cuprins de boala amneziei.

*Johann Lippet, Der Altenpfleger. Zwei Erzählungen, Pop-Verlag, Ludwigsburg, 2011, 259 p.
XS
SM
MD
LG