Linkuri accesibilitate

Germania, Rusia și cazul Transnistriei (România Liberă).


Afacerea „portul Constanța” (22).


Romania libera se ocupa de recomandarile formulate de ministrii de externe german si polonez catre omologul lor rus. Serghei Lavrov a fost sfatuit ca Rusia sa renunte la sustinerea acordata regimului separatist de la Tiraspol. Cotidianul de la Bucuresti explica pozitia consistenta a Germaniei in spatiul European prin referire la modul in care Uniunea Europeana a trata pana la urma, la sugestia Germaniei, interventia militara rusa in Georgia, in vara lui 2008.

Se mai aminteste in aceasta stire ca ministrul de externe moldovean Iurie Leanca a participat in calitate de invitat special la o reuniune a diplomatilor din Polonia, Germania si Franta, unde s-a discutat si despre reluarea negocierilor pentru rezolvarea situatiei din Transnistria. Leanca a apreciat acolo rolul crescand al Uniunii Europepe in procesul de reglementare a acestui conflict, se mai arata in aceasta stire din Romania libera.

Presa politica din Romania discuta din plin afacerea „portul Constanta”, respectiv retinerea unui numar de 50 de personae de catre procurorii anticoruptie. Intre ei, secretarul general al Ministerului de Interne si un senator democrat-liberal. Desi amandoi aduc deservicii de imagine partidului aflat la putere, reactia cea mai nervoasa o are opozitia. Andreea Pora explica in revista 22 de ce. Pe scurt, pentru ca liderului liberal Crin Antonescu si celui social-democrat Victor Ponta li se prabuseste toata argumentatia – si asa destul de incropita. Ea se baza pe acuzatia mereu repetata ca toate dosarele de coruptie sunt comanda politica a presedintelui Traian Basescu si ar viza doar anihilarea opozitiei.

Pentru liderii opozitiei, nenorocirea nou cazuta din cer este ca opinia publica intelege si compara, nu mai poate fi manipulata la infinit. Pe de alta parte, „relatiile politice incep nu doar sa nu mai fie utile, dar chiar sa se intoarca impotriva”.„Procurorii lui Macovei isi fac treaba si si-o fac bine” – scrie Andreea Pora si adauga: „Una peste alta, ceea ce se intampla e de bine. Si chiar comanda politica sa fie, tot bine e. Actiunile Departamentului National Anticoruptie trebuie sprijinite tocmai pentru ca produc atata deranj si furie printre politicieni”.
XS
SM
MD
LG