Linkuri accesibilitate

Bob Dylan la 70 de ani





Îndreptate contra injustiţiei sociale şi războiului, piesele sale au inspirat poeţi şi muzicieni din lumea întreagă.

Starul rock şi poetul, Bob Dylan împlineşte astăzi 70 de ani. Supranumit „Vocea unei generaţii”, piesele lui au fost traduse în zeci de limbi. La jumătate de secol de la afirmare, Bob Dylan încă îşi continuă turneele, ţinând concerte în lumea întreagă. Alexandru Eftode cu un scurt portret al legendarului cântăreţ american:


Bob Dylan la 70 de ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct



Cel care a devenit cunoscut lumii întregi ca Bob Dylan s-a născut în 1941 în orăşelul american Duluth, statul Minnesota, cu numele Robert Allen Zimmerman. Bunicii săi pe linia tatălui fugiseră în America de pogromurile antisemite din 1905 din Odesa, iar cei pe line maternă emigraseră din Lituania.

Învăţând să cânte la muzicuţă, chitară şi pian şi-a luat numele de Bob Dylan şi a început cariera, evoluând în cluburi de noapte. Apoi a abandonat universitatea şi s-a mutat la New York in 1960. Primul său album conţinea numai două piese originale, dar în 1963 scotea „The Freewheelin” Bob Dylan" un album cu care s-a afirmat.

Înarmat cu o muzicuţă şi o chitară acustică, Dylan a pornit la luptă contra injustiţiei sociale, războiului şi rasismului şi, după cum notează într-un portret aniversar AFP, a devenit rapid un proeminent promotor a drepturilor civile. În numai trei ani, a înregistrat un număr fabulos de 300 de cântece. Între ele - „The Times They Are a Changin” care împreună cu „Blowin in the Wind” au devenit imnuri ale mişcării civice americane.

Primul său turneu în Marea Britanie, în 1965, a fost cuprins în documentarul „Don't Look Back”, iar în acelaşi an Bob Dylan şi-a şocat fanii, cântând la o chitară electrică la festivalul folk Newport la Rhode Island.

De atunci a parcurs o cale lungă, iar piesele lui au fost traduse şi interpretate în zeci de limbi, inspirând poeţi şi muzicieni din lumea întreagă, după cum se poate auzi şi în secvenţa următoare, alcătuită de corespondentul EL, Robert Coalson:

Următoarele două albume „Highway 61 Revisited” şi „Blonde on
Blonde” au avut mare succes, dar cariera lui Dylan a fost întreruptă în 1966 când a fost rănit grav într-un accident de motocicletă, iar debitul înregistrărilor a slăbit în anii 1970.

Muzica lui Dylan la începutul anilor 1980 reflecta, scrie AFP, renaşterea sentimentelor sale creştine, dar fanii au trebuit să mai aştepte un deceniu ca talentul său de la începutul carierei să se manifeste cu forţă din nou.

De la intrarea în noul mileniu, pe lângă turneele şi înregistrările frecvente, Dylan şi-a făcut timp pentru găzduirea unui show radiofonic, Theme Time Radio Hour, a publicat cartea bine primită „Chronicles”, în 2004 şi s-a aflat în centrul a cel puţin altor două filme.

Pe parcursul anilor, Dylan a câştigat 11 premii Grammy, un Golden Dlobe şi chiar un Oscar în 2001 pentru cel mai bun cântec, anume „Things have Changed” în filmul „Wonder Boys”.

Concertele live ale lui Dylan sunt remarcabil de diferite, notează AFP. Vocea sa care nu a fost niciodată cea mai cristalină, a devenit tot mai aspră cu anii şi doar foarte rar se întâmple să cânte de două ori la fel aceeaşi piesă.

La 70 de ani, starul care locuieşte în casa sa din Malibu la nord de Los Angeles spune că nu are de gând să se retragă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG