Linkuri accesibilitate

„Elitei şi statului de azi le lipseşte un fundament conceptual bine gândit, naţional şi democratic” (Jurnal de Chișinău)


Costul gazelor naturale și Rusia (Adevărul).



În Rusia, costul de extracţie pentru o mie de metri cubi de metan este de 20 de dolari, dar la consumatorii din Republica Moldova acesta ajunge la un tarif de 390 de dolari, scrie cotidianul Adevărul. De la sondă şi până la hotarul de vest al Rusiei, costul gazului creşte cu aproape 125-130 de dolari, ca urmare a includerii cheltuielilor de transport, costurilor de purificare, taxelor interne, ratei de rentabilitate etc. Totodată, pentru ţara noastră, Rusia mai aplică o taxă de 30% la exportul de gaze. La acestea se adaugă circa 50 de dolari TVA şi cheltuielile de tranzit prin Ucraina. În final ar trebui totuşi să rezulte un preţ mediu de import de 250 de dolari, dar tariful actual este de 390 de dolari. Concluzia Adevărului este că taxele impuse de autorităţile ruseşti la extracţia şi exportul de gaz explică doar parţial această majorare, în timp ce 20 la sută din preţul final rămâne o enigmă.

Editorialistul Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău scrie că „faptul că nici preşedintele interimar, nici premierul, nici măcar ministrul Culturii nu au găsit de cuviinţă să se „abată de la trebi” electorale pentru a aduce omagiu unei persoane de talia lui Serafim Saka demonstrează că elitei şi statului de azi îi lipseşte un fundament conceptual bine gândit, naţional şi democratic, că aceasta mai funcţionează încă într-o inerţie comunistă”. „Alte dăţi când era vorba despre vreun fost nomenclaturist, conducerea R. Moldova se manifesta mai receptivă, semnând necroloage lungi. Fireşte, perspectivele unui stat, prins în chingile trecutului, în care mai sunt veneraţi colaboraţioniştii, nu pot fi decât întâmplătoare”, consideră Nicolae Negru.

Un alt editorialist de la aceiaşi publicaţie observă că „doi dintre cei patru lideri de partide parlamentare au dispărut din campania electorală”. „În cursă au rămas doar Lupu şi Filat, care pot fi urmăriţi muncind cot la cot cu echipele lor care se bat pentru un loc sub soare în Capitală. Voronin şi Ghimpu strălucesc prin absenţă, constată Petru Bogatu. Doar că Voronin şi partidul său a luat o distanţă de precauţie faţă de Igor Dodon, candidatul comunist care uneori creează impresia că a intrat în alegeri pe propria-i răspundere, pe cînd Mihai Ghimpu îi netezeşte actualului primar al capitalei drumul în prim-planul vieţii politice. PL, pesemne, şi-a dat seama, în sfârşit, că este contraproductiv să pui un vagon cu exponate de muzeu, oricât de valoroase ar fi acestea, dinaintea locomotivei numite Dorin Chirtoacă”, este concluzia lui Petru Bogatu.

Reforma încă nu a început. Nu sunt gata nici legile reformatoare. În schimb s-a format deja o coadă a celor care vor să-şi asume paternitatea viitoarelor victorii în reformarea justiţiei, observă Moldavskie vedomosti cu referire la decretul lui Lupu despre crearea consiliului abilitat cu această reform anticipînd o decizie similară a premierului şi care risca să-i certe din nou pe cei doi.

Moldova suverană publică un articol semnat de comentatorul politic Victor Gurău în care autorul afirmă că „în municipiul Chişinău „stăpânii adevăraţi” ai momentului sunt câinii şi gropile ”Totul se dărâmă, la propriu şi la figurat – se distrug monumentele de arhitectură şi bogăţia principală a urbei noastre, spaţiile verzi, - dar autorităţile publice din oraşul nostru ne hrănesc din nou, a câta oară, cu o „nouă porţie” de luptă împotriva comunismului, de luptă împotriva „totalitarismului”, afirmă autorul.

Şi o o previziune a candidatului Partidului Liberal la funcţia de primar de Chişinău - „votul suburbiilor, care timp de 20 de ani a salvat capital de dictatură, va fi şi de această dată hotărâtor în ceea ce priveşte câştigarea Primăriei Chişinău,”, crede Chirtoacă citat de Timpul.
XS
SM
MD
LG