Linkuri accesibilitate

Saakaşvili, rece la proteste


Protestul opoziţiei la Tbilisi, 22 mai 2011
Protestul opoziţiei la Tbilisi, 22 mai 2011

De trei zile, opoziţia georgiană cere demisia lui Saakaşvili, a cărui popularitate însă continuă să rămâne înaltă.


La Tbilisi au continuat pentru a treia zi la rând astăzi protestele faţă de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, pe care opoziţia îl acuză de autoritarism şi-i cere demisia.

Activiştii opoziţiei au anunţat un protest masiv pentru ziua de miercuri, când speră că vor vedea plecarea paşnică a lui Saakaşvili de la putere. Speranţe aparent lipsite de temei odată ce preşedintele şi guvernul par total neafectaţi de demonstraţii.

În centrul capitalei georgiene s-au adunat astăzi numai câteva sute de activişti, după protestul de 10 mii de oameni de sâmbătă şi altercaţiile cu poliţia de ieri.

Ciocniri între protestatari şi poliţie

Duminică dimineaţa, poliţia georgiană folosise gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor care-şi petrecuseră noaptea în centrul oraşului.

Ministerul de interne a spus că a intervenit când un grup de 10 oameni au atacat cu răngi o maşină a poliţiei, dar demonstranţii au declarat că ei încercaseră să prevină arestarea unui coleg.

Fosta preşedintă a parlamentului, Nino Burjanadze, aliată în trecut cu preşedintele Saakaşvili, a spus că protestatarii au încercat să se apere şi că nu ei au început violenţele. Ea a spus că Saakaşvili conduce un regim neo-bolşevik şi a promis că opoziţia îl va înfrânge şi va câştiga puterea la alegeri libere şi democratice.

Nino Burjanadze

Burjanadze conduce principala formaţiune a opoziţiei, Adunarea Naţională, reuşind să unească în jurul ei alte partide, ca Partidul Georgienilor, cu care avusese mari divergenţe în trecut.

Preşedintele Mihail Saakaşvili trece periodic prin asemenea proteste, care nu au reuşit până acum să-i erodeze puternic popularitatea. Criticat sever pe plan internaţional în noiembrie 2007 pentru reprimarea protestelor de atunci, Saakaşvilli s-a abţinut să le comenteze pe cele de acum, petrecându-şi astăzi ziua la Budapesta la o întâlnire cu omologul său ungar, Pal Schmitt.

Popularitatea preşedintelui georgian a fost pusă la încercare după războiul cu Rusia din 2008, mulţi acuzându-l pentru pierderea şanselor de restabilire paşnică a controlului în republicile separatiste georgiene. Dar Saakaşvili şi-ar restabilit mai târziu controlul pe scena politică georgiană ajutat de opoziţia dispersată.

Aliaţii preşedintelui georgian au spus că nu se aşteaptă ca protestele de acum să ia amploare, sugerând că demonstraţiile n-ar avea motive reale.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG