Linkuri accesibilitate

Chişinăul şi Tiraspolul în aşteptarea negocierilor


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Problema transnistreană rămâne una foarte, foarte importantă, lucru menţionat şi la întâlnirea Filat Merkel”.


În urma vizitei de săptămâna trecută în Germania, premierul Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că negocierile oficiale în formatul 5+2 pe tema Transnistriei vor reîncepe la sfârşitul lunii iunie la Moscova şi a spus că propunerea autorităţilor moldovene a primit sprijinul cancelarului german, Angela Merkel. Într-un interviu cu Vasile Botnaru, analistul politic de la Chişinău, Igor Boţan a estimat că relansarea negocierilor după o pauză de cinci este foarte probabilă:

Igor Boţan: „Există un şir de semnale că poate în a treia decadă a lunii iunie la Moscova va fi reluat în mod oficial procesul de negocieri. Este evident că Moscova a dorit foarte mult ca reluarea procesului de negocieri să fie simbolic reluat anume în capitala rusă. La Tiraspol Smirnov a convocat aşa-zisa şedinţă lărgită a colegiului ministerului de externe, cu participarea lui Şevţov şi a altor miniştri, în cadrul căreia i s-a dat din deget şefului diplomaţiei, Vladimir Iastrebceak şi de fapt i s-a dat un fel de „roud map”, foaie de parcurs: care ar trebui să fie poziţia Transnistriei la Moscova, spunându-se foarte clar că procesul de negocieri poate fi reluat, dacă Moldova va recunoaşte egalitatea părţilor nu doar în procesul de negocieri, ci în general în toate aspectele, ş.a.m.d.”


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct



Europa Libera: Şi totuşi, dacă vor fi reluate negocierile, ce garanţii există că vor evolua, în general? Şi mai ales pe direcţia dorită de Chişinău sau de mediatori?

Igor Boţan: „Pentru Chişinău este important să fie reluat procesul de negocieri, care a fost stopat acum cinci ani. Pentru OSCE, de asemenea preşedinţia lituaniană a OSCE-ului şi-a pus drept sarcină primordială reluarea procesului de negocieri. Transnistria spune foarte clar că ar dori la început să aibă o agendă de lucru ce presupune negocierile în format oficial 5+2. Chişinăul este mai precaut şi lasă pe planul doi detalii, care urmează să fie adaptate în dependenţă de desfăşurarea procesului.”

Europa Libera: După memorabila întrevedere Medvedev-Merkel se acreditase ideea unui schimb – reglementarea transnistreană în schimbul bunelor relaţii cu Uniunea Europeană, în special abolirea vizelor pentru ruşi. Ideea asta mai rămâne în vigoare?

Igor Boţan: „Ideea asta rămâne în vigoare, dar lucrurile au evoluat foarte, foarte mult din punctul meu de vedere. În luna aprilie şi mai au avut loc întâlniri ale viceminiştrilor de Externe ai Rusiei cu înalţi diplomaţi germani şi europeni la Berlin şi la Bruxelles şi este extrem de important că problemele bilaterale ruso-comunitare şi ruso-germane au fost discutate prin prizma soluţionării transnistrene. Şi în acest context a fost pomenită şi problema liberalizării regimului de vize dintre Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană. Este doar un aspect. Dar după întâlnirea Medvedev-Merkel din iunie 2010, în octombrie au urmat întâlnirea de la Deauville, la care a participat şi preşedintele Franţei, Sarkozy, după care Statele Unite au acceptat de fapt să susţină demersul european. Deci, lucrurile au evoluat. Adică problema transnistreană rămâne una foarte, foarte importantă, lucru care s-a menţionat şi la recenta întâlnire a premierului Vlad Filat cu doamna Merkel. Din punctul meu de vedere lucrurile au evoluat şi suntem în pragul unor evenimente foarte importante. Cel puţin reluarea procesului de negocieri la Moscova are o probabilitate foarte, foarte înaltă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG