Linkuri accesibilitate

Mai mult decât judeţele


Traian Basescu
Traian Basescu

Traian Băsescu spune că România trebuie reorganizată administrativ, pentru a facilita investiţiile.


Presedintele Romaniei, Traian Basescu nu obisnuieste sa-si menajeze guvernul, dar astazi a transmis mai multe mesaje negative, decit pozitive despre ceea ce se intimpla in economia romaneasca. Romania nu este o tara competitiva, iar in viitor nu trebuie sa mai traiasca din imprumuturi, fiindca “imprumuturile sint si riscante si nesigure”. Presedintele roman a facut o analiza paralela a eficientei din mediul privat fata de sistemul de stat si a ajuns la concluzia ca sectorul privat s-a ajustat, iar cei care au supravietuit sint mai competitivi, in vreme ce sectorul de stat nu a facut mare lucru

Cel mai grav pare sa fie ca “in economia romaneasca este un campionat nedeclarat al eludarii legilor fiscale” si din acest motiv nu se poate reduce nici anul acesta contributia pentru asigurarile sociale. Presedintele Romaniei a mai observat ca deciziile se iau pe suprafete prea mici, cum sint judetele, sugerind ca parlamentul ar trebui sa aduca in prim plan legea regionalizarii. Traian Basescu o spune de altfel direct: Romania are nevoie de o alta abordare in ceea ce priveste functionarea statului. Presedintele roman incearca sa faca presiuni asupra propriului partid pentru a incepe negocierile de modificare a constitutiei, in asa fel incit referendumul popular sa poata deveni instrument de lucru mai usor accesibil, seful statului sa revina la mandatul de patru ani, deficitul bugetar sa nu poata fi mai mare de trei la suta, iar euroregiunile sa devina subdiviziunile de lucru in Romania in locul judetelor.

Traian Basescu a mai atras atentia guvernului ca are un aparat care consuma prea mult, iar regiile de stat sint supradimensionate, consuma prea mult si produc prea putin. Ca o nota de subsol, presedintele a dat si doua exemple negative: CFR, Caile Ferate Romane si industria carbonifera. De-acum incolo Romania ar trebui sa plece de la premiza ca banii europeni sint pilonul principal de generare de locuri de munca. Traian Basescu a spus ca marirea taxei pe valoarea adaugata (TVA) a fost mare eroare politica si ca ar fi preferat taierea pensiilor cu zece procente, fiindca acum pensionarii au pierdut mai mult de zece la suta din pensie din cauza cresterii preturilor. Anul trecut guvernul roman a hotarit sa creasca TVA de la 19 la 24 la suta, masura care prin ricoseu a dus la cresterea inflatiei.
XS
SM
MD
LG