Linkuri accesibilitate

Ucraina-România: spre resetarea relaţiilor?


Konstantin Grişcenko
Konstantin Grişcenko

Şeful diplomaţiei ucrainene declară la Bucureşti că ţara sa doreşte să ia parte la discuţiile americano-române privind scutul antirachetă.


Ucraina s-a abtinut pina acum sa comenteze intr-o forma sau alta, tratativele romano-americane care prevad amplasarea unui scut antiracheta pe teritoriul Romaniei, desi proiectul a stirnit valuri importante de nemultumire la Moscova.

Ministrul ucrainean de externe, Kostiantin Griscenko a explicat, totusi, astazi dupa intilnirea pe care a avut-o cu omologul sau roman, Teodor Baconschi, ca „aceasta politica a apararii antiracheta trebuie sa fie indreptata catre consolidarea securitatii pentru intreg continentul european”.

In plus seful diplomatiei de la Kiev a precizat ca „trebuie luate in considerare toate aspectele politice ale chestiunii”. Aceasta adaugire face referire nu doar la solicitarea Rusiei de „garantii juridice”, ca scutul antiracheta nu va fi indreptat impotriva ei, ci si la interesul Kievului de a deveni parte la discuțiile cu Statele Unite si Romania referitoare la problematica scutului.

Declaratiile facute la Bucuresti de ministrul de externe ucrainean arata pe de o parte ca Ucraina vrea sa reseteze relatiile cu Romania, iesind din paradigma conflictuala marcata de ultimii aproape 20 de ani si pe de alta parte ca liderii politici de la Kiev sint tot mai interesati sa dezvolte o relatie solida cu Uniunea Europeana.

O coincidenta intersanta arata ca atunci cind premierul rus Vladimir Putin era in vizita la Kiev, ministrul de externe ucrainean avea intilniri la Bruxelles, iar cind Dimitri Medvedev se revolta la Moscova impotriva scutului antiracheta, seful diplomatiei ucrainiene se afla in Romania, punind bazele unor noi relatii.

Romania incurajeaza propensiunea europeana a Ucrainei si refacerea unei relatii dinamitata in 2009 de un scandal de spionaj cu expulzari reciproce de diplomati si dupa procesul de la Haga, in care Ucraina a pierdut in favoarea Romaniei o parte din platoul continental din jurul Insulei Serpilor.

Seful diplomatiei de la Kiev a fost primit de presedintele roman Traian Basescu si potrivit declaratiilor facute de ministrul roman de externe, in scurt timp vor fi finalizate o serie de documente juridice bilaterale, care ar putea fi semnate cu ocazia unei intilniri la nivel inalt.
XS
SM
MD
LG