Linkuri accesibilitate

Rusia ameninţă cu un nou război rece


Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev

Preşedintele rus a fost tranşant în chestiunea scutului american antirachetă şi evaziv dacă va pretinde la un nou mandat.


În prima sa mare conferinţă de presă, preşedintele Rusiei a avertizat că ar putea izbucni un nou război rece, dar i-a dezamăgit pe cei care se aşteptau să anunţe, dacă va candida sau nu în alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Rusia este îngrijorată de planul american de a instala în Europa un scut antirachetă, nervozitate care s-a manifestat din nou, destul de vehement, în momentul când preşedintele Traian Băsescu a anunţat că elemente ale acestui scut vor fi amplasate în România.

De anul trecut, Moscova a propus să fie implicată în acest plan defensiv sau să primească asigurări ferme (puse intr-o formă de tratat) că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Dar cum propunerile au fost ignorate până acum, Medvedev a profitat de conferinţa de presă pentru a da Washingtonului un avertisment ferm: or cooperăm, or Rusia se grăbeşte să dezvolte capacitatea ofensivă a arsenalului său nuclear ceea ce va duce la un nou război rece.

Medvedev a încercat să explice şi de ce asigurările verbale pe care le-a primit până acum, nu sunt suficiente: „Iau în considerare faptul că suntem asiguraţi că scutul nu este împotriva noastră, dar ţările împotriva cărora se spune că ar fi îndreptat nu au capacitatea de a fi un pericol real. Înseamnă că scutul este gândit împotriva noastră, iar dacă este aşa, să o spună deschis”.

Pe cât de tranşant a fost în declaraţiile despre scutul american, pe atât de ambiguu a răspuns la întrebările legate de posibila sa candidatură la preşedinţia Rusiei, în 2012.

Medvedev a recunoscut că nu-i mai rămâne mult timp ca să-şi anunţe candidatura, dacă ia această decizie, dar a precizat că oricum nu ar alege o conferinţă de presă pentru a face un anunţ atât de important.

Medvedev a explicat totodată că între el şi premierul Vladimir Putin nu există divergenţe, nu au viziuni diferite despre viitorul Rusiei, pentru că altfel nu ar colabora de mai bine de 20 de ani.

Singurul punct în care diferă, a precizat Medvedev, este ritmul procesului de modernizare: premierul este adeptul unei modernizări graduale, el, Medvedev, crede în capacitatea Rusiei de a se moderniza mai repede şi mai radical.

Cam puţin, pentru a hrăni speculaţiile unei rivalităţi profunde între preşedinte şi premier.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG