Linkuri accesibilitate

Gazprom transmite semnale României


Pe fundalul prognozelor privind majorarea preţului la gaze pentru Europa, experţii români încearcă să grăbească tratativele cu Moscova.


Moscova da de inteles Bucurestiului ca pentru a obtine un pret mai bun la gazul importat, ar trebui sa faca anumite gesturi. Nu este foarte clar daca Rusia asteapta doar gesturi politice sau daca este vorba doar despre chestiuni economice.

Semnalul dat in aceste zile este acelasi pe care Moscova il transmite la Bucuresti de ani de zile: Rusia vrea sa investeasca in domenii strategice, precum cele energetice. Igor Sidorov, consilier economic la ambasada rusa a spus-o cit se poate de clar: daca Romania ar fi vindut Distrigaz Sud catre Gazprom, care a vrut sa cumpere aceasta societate, romanii ar fi avut astazi un pret mai bun la gaze.

Oficialul rus care participa la Reuniunea Ministeriala a Ministrilor Economiei din Statele Membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre a mai declarat ca Romania ar putea avea relatii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, daca ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federatia Rusa la un pret mai mic.

Aceasta declaratie are loc pornind de la memorandumul de intelegere convenit de guvernul roman si Comisia Europeana care prevede ca executivul autohton sa inceapa cit mai curind negocieri cu Rusia privind acordurile istorice referitoare la tranzitul gazelor prin conductele aflate pe teritoriul Romaniei.

Sistemul national de transport al gazelor este administrat de compania de stat Transgaz, controlata in proportie de 73,5 la suta de Ministerul Economiei. Oficialii romani si rusi au discutat anul trecut posibilitatea renegocierii, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor nataruale catre statele din Balcani, contracte care expira in acest an.

De asemenea, tratativele au vizat si extinderea colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica.

In acest moment Romania importa gaz din Rusia prin intermediul unor societati private, iar specialistii sperau ca excluzind cele doua firme prin care se cumpara gazul rusesc, pretul final ar fi mai mic. Igor Sidorov, de la ambasada rusa din Romania a explicat, insa, ca atunci cand Romania importa gaze direct din Rusia, era rau-platnica, dar dupa ce in relatia dintre Romania si Rusia au aparut intermediarii agreati de Gazprom, autoritatile romane si-au onorat obligatiile la timp.

Romania importa in aceasta perioada gaze cu 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, in timp ce alte state europene achizitioneaza gaze rusesti cu circa 360 dolari pentru o mie de metri cubi, iar Republica Moldova cu 320 de dolari. Gazprom a prognozat, recent, majorari masive la preturile gazelor naturale furnizate Europei, putand ajunge chiar si la 500 de dolari pentru o mie de metri pana la sfarsitul anului, de aceea expertii romani incearca sa grabeasca tratativele cu Moscova, desi deocamdata nu se stie ce ar putea da la schimb. Se stie, insa, ca Rusia ar vrea sa construiasca impreuna cu Romania un depozit de gaze naturale la Margineni in judetul Neamt cu o capacitate de 2 miliarde de metri cubi, mizind si in aceasta ecuatie pe eliminarea Ucrainei din tranzitul gazelor spre Occident.
XS
SM
MD
LG