Linkuri accesibilitate

Chirtoacă sau Dodon (Timpul)


Falsificatorii de ziare și alegerile (Jurnal de Chișinău).


Într-un editorial întitulat „Germania ajută Rusia să federalizeze Republica Moldova?” Nicolae Negru scrie între altele: Moscova nu renunţă la planul Kozak, doar că speră să obţină federalizarea R. Moldova cu ajutorul Germaniei. Dacă Germania dorește să ne ajute, ea trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei, nu asupra noastră. Calea minimei rezistențe este optimă din punctul lor de vedere, dar nu e în interesul nostru. Dacă era bună soluția federalizării, nu mai aveam nevoie de ajutorul nemților, conflictul era rezolvat demult, cel târziu în 2003, când a fost respins memorandumul Kozak. Asta trebuie să-i spună Filat lui Merkel, când se vor întâlni la Berlin, pe 19 mai”.

Prin arestarea celor doi falsificatori de ziare, poliţia a zgândărit un cuib de viespi ai spionajului străin la Chişinău, scrie editorialistul Petru Bogatu în Jurnal de Chişinău. Spionii ar fi ai Moscovei, sugerează autorul, iar comanditarii ar fi comuniştii. Bogatu le aminteşte cititorilor despre „misiunea specială la Moscova”, în care îl trimisese în februarie Voronin pe Dodon şi conchide – s-o spunem pe şleau – Igor Dodon este la ora actuală nu atît candidatul PCRM, cît al guvernului rus.

Totuşi subiectul dominant al celor mai multe publicaţii de la Chişinău este analiza tacticilor electorale ale partidelor. Un articol semnat de politologul Bogdan Ţîrdea, în care este criticat Partidul Liberal pentru că nu s-ar fi ţinut de cuvînt să aducă la putere oameni tineri şi străini vechii nomenclaturi comuniste este publicat de două ziare de limbă rusă concomitent – Panorama şi Moldavschie Vedomosti.

Săgeţi critice la adresa liberalilor lansează şi editorialistul Constantin Tănase în Timpul, dar pe motiv că Dorin Chirtoacă, candidatul acestora la fotoliul de primar al capitalei, iroseşte timpul de campanie insistînd pe merite anterioare în loc să valorifică sloganul pe care însuşi l-a sonorizat– bătălia între democraţie şi comunism. „La momentul dat, Chirtoacă şi Dodon au şanse şi neşanse egale. Acum totul va depinde cât de eficient se vor mişca ei în aceste trei săptămâni spre ţinta finală,” scrie Tănase. „Chirtoacă şi Dodon au prieteni diferiţi, dar un singur duşman comun - electoratul indiferent, plictisit şi de politică, şi de geopolitică, pe care nu-l mai sperii nici cu gropile şi murdăria din Chişinău, nici cu ruşii şi nici cu românii,” mai crede editorialistul.
XS
SM
MD
LG