Linkuri accesibilitate

IDIS Viitorul: prognoze economice pesimiste pentru 2011


Rata şomajului va continua să crească, la fel ca şi preţul alimentelor şi serviciilor.


După ce în anul 2010 economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere pe care analiştii o califică „surprinzătoare”, în 2011 creşterea economică va sta sub semnul stagnării. Concluzia se regăseşte în revista de analiză trimestrială „Monitor economic”, publicată de Institutul „Viitorul”. Cu detalii vine Diana Răileanu:

Creşterea economică înregistrată anul trecut nu va avea o continuitate pe măsură în acest an, cred experţii IDIS „Viitorul”. În primul rînd pentru că reformele orientate spre susţinerea mediului de afaceri nu dau rezultatele dorite, constată expertul Alexandru Fala. Pe de altă parte, unii agenţi economici preferă înţelegeri de culise pentru a domina piaţa în lipsa unei competiţii oneste:

Alexandru Fala
Alexandru Fala
: „Cazuri foarte clare care vorbesc despre o asemenea relaţie ţin, de exemplu, de încercarea de a reglementa piaţa farmaceutică. Pe de o parte avem o majorare care generează multe întrebări. Plus la asta sunt mai multe acţiuni întreprinse de anumiţi participanţi pe această piaţă care din partea statului necesitau o intervenţie mai activă. Aici am putea menţiona crearea deficitului artificial de insulină la sfârşitul lunii februarie 2010 sau o practică existentă – când mulţi doctori impun pacienţii să se ducă să procure medicamente de la o anumită farmacie.”

Alexandru Fala s-a arătat îngrijorat şi de faptul că statul ezită să intervină eficient pentru a zădărnici înţelegerile de cartel.

Pentru anul curent experţii IDIS „Viitorul” prognozează încă un lanţ de scumpiri, în special în domeniul serviciilor de transport, urmate de majorarea preţurilor la produsele alimentare. Corina Gaibu crede însă că încercarea statului de a stopa creşterea preţurilor ar însemna în realitate o luptă „cu morile de vânt”:

Corina Gaibu
Corina Gaibu
: „Niciodată preţurile nu pot să rămână constante – este o legitate economică. Trebuie să luăm în consideraţie şi aspectul veniturilor cetăţenilor, care în 2011 considerăm că vor creşte dar nu în aceeaşi proporţie. Aici trebuie să atenţionăm autorităţile să pună accent nu atât pe polemizarea preţurilor, cât pe crearea condiţiilor pentru ca populaţia să aibă venituri mai bune în 2011. În Moldova inflaţia nu prea poate fi influenţată pentru că ea în mare măsură vine din exterior.”

Corina Gaibu sugerează autorităţilor să se concentreze pe atragerea investiţiilor străine pentru a obţine, în final, bunăstarea oamenilor.

Dar ce spun experţii despre şansele deschiderii de noi locuri de muncă? Deoarece creşterea economică continuă să fie una bazată de remitenţe şi consum, nu se poate vorbi despre o scădere a ratei şomajului, crede expertul Ion Mişcişin:

Ion Mişcişin
Ion Mişcişin
: „În condiţiile în care noi nu vom stimula sectorul privat din Moldova, nu vom ameliora climatul de afaceri din Moldova şi nu vom atrage investiţii noi, este greu să ne aşteptăm la o ameliorare mai profundă a economiei şi la schimbarea calităţii creşterii economice, prin urmare şi crearea noilor locuri de muncă.”

IDIS „Viitorul” îi sugerează Guvernul să prevadă măsuri eficiente de susţinere a primarilor care vor fi aleşi în ziua de 5 iunie, întrucît ei vor avea de soluţionat cea mai mare parte din problemele din mediul rural. text
Previous Next

XS
SM
MD
LG