Linkuri accesibilitate

Cu premierul Filat în ajunul dialogului moldo-german


Impreună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei la Berlin în 2010
Impreună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei la Berlin în 2010

Vlad Filat: Întâlnirile pe care le am sînt în calitate de prim-ministru al R. Moldova, care îmi impun sarcini foarte clare şi responsabilităţi.”


In ajunul plecării la întîlnirea cu Angela Merkel, cancelara Germaniei, premierul Vlad Filat a vorbit despre prioritățile de politică externă ale guvernului și despre chestiunea transnistreană într-un interviu cu Europa Liberă
.

Vlad Filat: „Rolul Germaniei, de rând cu rolul Franţei, dar şi cu celelalte 25 de ţări europene este unul foarte important. De punctul de vedere al Germaniei depind mult deciziile, care se vor lua în raport cu Republica Moldova în procesul nostru de integrare europeană. Este cea de-a doua vizită, la distanţă de un an.

În cadrul acestei vizite voi participa şi la forumul economic de la Hamburg. Este o misiune importantă, în cadrul căreia vom prezenta Republica Moldova, vom transmite mesaje, sper, şi cu rezultat la nivel de investiţii. Ulterior voi avea o întâlnire la Berlin iarăşi cu caracter economic la fel de importantă. Şi desigur întrevederea pe care o voi avea cu cancelarul german, doamna Angela Merkel.”

Europa Liberă: Care sunt priorităţile agendei bilaterale moldo-germane?

Vlad Filat:
„În primul rând ţine de relaţiile politice, economice. Dar în discuţiile pe care le-am avut în cadrul primei întrevederi, sigur dimensiunea politică, integrarea europeană a Republicii Moldova şi reglementarea conflictului transnistrean reprezintă priorităţi. Doamna cancelar are o implicare personală în această problemă. Din momentul în care dânsa s-a implicat, toţi au simţit un progres. Eu cred că în cadrul discuţiei noi vom atinge, pe de o parte, evaluarea a acelor ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an şi vom trasa obiective de viitor.”

Europa Liberă: Domnule premier, vorbiţi despre atingerea unui progres în soluţionarea crizei transnistrene. Pe de altă parte, auzim aceste declaraţii chiar din partea liderului transnistrean, care zice că întâlnirea de la Moscova în formatul 5+2 ar putea să nu aibă loc, să nu dea roade.

Vlad Filat:
„Eu n-o să vreau să comentez declaraţiile unora sau altora. Doar vreau să vă spun că realizările sunt cu adevărat unele foarte importante.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Vlad Filat:
„Ceea ce nu înseamnă că obligatoriu avem posibilitatea să fie sesizabile acum. Însă acest fapt că Republica Moldova nu mai este singură în acest proces este deja indiscutabil. Faptul că actorii cei mai importanţi, la nivel mondial vorbesc, sunt implicaţi în acest proces este la fel foarte important. Şi că discuţiile pe care le avem în vederea reluării negocierilor în cadrul formatului 5+2 la nivelul formal sunt nu doar declarative, dar sunt în măsura în care se enunţă date apropiate de începere a acestor negocieri este la fel un rezultat. Toată această muncă, pe care am depus-o până în prezent reprezintă un fundament serios pentru construcţia soluţiei, pe care urmează să o identificăm şi s-o implementăm.”

Europa Liberă: Care ar fi această soluţie?

Vlad Filat:
„Cu certitudine această soluţie va fi în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova.”

Europa Liberă: În conformitate cu Constituţia Republicii Moldova înseamnă că Republica Moldova rămâne un stat unitar, un stat integru. Pe de altă parte se vorbeşte foarte mult ce fel de statut trebuie să i se ofere acestei regiuni.

Vlad Filat:
„Un statut care prevede autonomie largă, oferind un grad sporit de autonomie regiunii transnistrene.”

Europa Liberă: Faptul că nu vă întâlniţi cu liderul de la Tiraspol Smirnov ce înseamnă?

Vlad Filat:
„Eu nu cred că trebuie să spunem că nu ne întâlnim. Sper că în perioada imediat următoare vom avea această întâlnire.”

Europa Liberă: Până mergeţi la Berlin?

Vlad Filat:
„Nu cred că vom reuşi până merg la Berlin, dar vom avea această întâlnire. Sper sincer, avem ce discuta. Întâlnirea care a fost solicitată de către dânsul nu a putut fi acceptată din mai multe motive, n-o să intru acum în detalii. Cred că şi atunci când a fost lansată iniţiativa dânşii înţelegeau că eu nu voi răspunde acelei invitaţii.”

Europa Liberă: Aţi putea Dumneavoastră să-i lansaţi o invitaţie la dialog?

Vlad Filat:
„Această invitaţie este una deschisă permanent. Eu nu am nevoie de formalităţi în acest sens. Cred că se poate discuta atunci când apar probleme. Şi deaceea fără a da mai multe detalii...”

Europa Liberă: Dar ce aţi insista să discutaţi cu domnul Smirnov?

Vlad Filat:
„Avem foarte multe lucruri.”

Europa Liberă: Concret.

Vlad Filat:
„Dincolo de aspectul de reglementare, urmează pas cu pas să asigurăm condiţii de viaţă mai bună pentru oameni, de pe ambele maluri ale Nistrului. Ţine şi de circulaţie, ţine şi de relaţiile economice, ţine şi de reluarea convorbirilor telefonice fixe într-o manieră normală, firească. Deci, sunt foarte multe probleme, care pot fi rezolvate imediat, dacă există bunăvoinţă. Din partea noastră există toată deschiderea şi bunăvoinţa deoarece aceste măsuri vizează cetăţeanul, nu administraţia sau nu anumiţi funcţionari. Dar oamenii care trăiesc pe malul stâng al Nistrului.”

Europa Liberă: Devine atractivă partea dreaptă pentru partea stângă a Nistrului?

Vlad Filat:
„Eu nu aş vrea să discut despre reglementarea conflictului transnistrean prin prisma atractivităţii. Este absolut firesc şi necesar ca ţara să fie reintegrată şi ca întreaga ţară să fie atractivă pentru propriii cetăţeni şi pentru cei care vin să ne vadă, sau cei care vor să vină să investească în ţara noastră.”

Europa Liberă: O eventuală întrevedere cu Igor Smirnov nu ar însemna o susţinere pentru el în eventualitatea câştigului la alegerile care se preconizează pentru finele acestui an în Transnistria?

Vlad Filat:
„Doamna Ursu dacă vom analiza lucrurile în aşa fel, atunci practic nu am putea să ne întâlnim cu nimeni, fiindcă ori la noi sunt alegeri, ori în alte părţi sunt alegeri. Sarcinile noastre urmează a fi administrate până în ultimul moment. Întâlnirile pe care le am nu le am în calitate de concurent electoral, le am în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova, care imi impun sarcini foarte clare şi responsabilităţi.”

Europa Liberă: Dacă revenim la dialogul moldo-german, sincer, aţi contat şi mai contaţi pe Germania că va putea să convingă Moscova să fie mai cooperantă în luarea unei decizii asupra soluţionării definitive a conflictului transnistrean?

Vlad Filat:
„Germania poate să convingă nu doar Moscova. Nu, nu ne-am propus ca o ţară să convingă pe alta. Ne-am propus ca să avem parteneri solidari cu noi, care au capacitatea în a influenţa deciziile participanţilor, care este şi acel mesaj comun între Sarkozy-Merkel-Medvedev, deci, a fost extins. Şi în acest sens vreau să revin la declaraţia premierului francez François Fillon, în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Paris, care fără nici un fel de condiţii sprijină procesul nostru de integrare europeană, dar şi de reintegrare a ţării. Deci, toate acestea privite împreună ne arată că atmosfera necesară este pregătită pentru a începe şi pentru a avea parcurs cu rezultat în acest proces de reglementare transnistrean.”

Europa Liberă: Deci, Dumneavoastră sunteţi încrezător că negocierile în formatul 5+2 vor putea fi reluate în timpul apropiat?

Vlad Filat:
„Eu urmăresc ca odată cu reînceperea negocierilor noi să avem un parcurs al acestor negocieri plin de substanţă şi cu finalitate. Acesta este obiectivul meu.”
XS
SM
MD
LG