Linkuri accesibilitate

Încrezător că R. Moldova nu are alternativă la integrarea europeană


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Iurie Leancă: „modernizarea R.Moldova înseamnă exact această europenizare şi apropiere de UE.”


Vicepremierul Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, va efectua astăzi si maine o vizită de lucru la Praga la invitaţia omologlui sau Karel Schwarzenberg. Guvernul Ceh a inclus R. Moldova în lista celor patru ţări prioritare pentru asistenţa de dezvoltare în anul 2011. Seful diplomatiei moldave a acordat in ajun un interviu Europei Libere in care s-a referit la procesul de eurointegrare, care va face posibila o mai strinsa colaborare cu UE si în privinţa soluţionării conflictului transnistrean.
Vicepremierul Iurie Leancă
Dacă ritmul reformelor implementate de actuala guvernare se va menține, atunci la finele anului 2012, R. Moldova ar putea avea regim liberalizat de vize- este declaratia Viceprim-ministrului Iurie Leanca, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene făcuta în interviu, inainte de a pleca intro vizita de 2 zile in Cehia.



Vicepremierul Iurie Leancă în discuție cu Valentina Ursu pentru Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:02 0:00
Link direct
„Relaţia cu Republica Cehă pe parcursul anului 2010 a cunoscut o evoluţie spectaculoasă. A început cu vizita ministrului de Externe, Karel Schwarzenberg, la Chişinău, cu ceilalţi prieteni ai Moldovei. Am semnat şi declaraţiile, prin care Cehia se angajase să sprijine parcursul european. Uitaţi-vă că am avut cel puţin trei sau patru întâlniri cu colegul meu ceh. Am avut mai multe consultări politice pe problematica integrării europene. Am avut şedinţa comisiei mixte pe probleme economice, fiindcă este extrem de important să ne axăm nu doar pe dialogul politic, ci şi pe schimburi comerciale şi atragerea investiţiilor.

Deci, iată că vizita mea la Praga urmăreşte scopul
Praga în aprilie 2011
amplificării acestui dialog politic, dar axarea şi pe dimensiunea economică, comercială şi investiţională. Cehia are un cuvânt important în concertul european, Cehia face parte şi din cooperarea de la Visegrád şi preia preşedinţia de la Slovacia. Deci, e o vizită foarte importantă.”

Europa Liberă: Veţi fi şi oaspete la Radio Europa Liberă, sediul de la Praga.

Iurie Leancă:
„Cu cea mai mare plăcere.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, ca Republica Moldova să iasă de sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ca Republica Moldova să obţină regimul liberalizat de vize, ca Republica Moldova să înceapă negocieri pe marginea acordului de asociere la Uniunea Europeană are nevoie să promoveze reforme. Aceasta o spun demnitarii şi de la Bruxelles, şi de la Strasbourg. Totuşi când vorbim despre reforme, la ce trebuie să se gândească simplul cetăţean?

Iurie Leancă:
„Autonomia locală, necesitatea descentralizării, atragerea investiţiilor, reforma justiţiei. Doar cu acestea putem merge şi obţine regim fără de vize şi obţine un regim de comerţ liber cu Uniunea Europeană, şi să obţinem ieşirea din faza de monitorizare din partea Consiliului Europei. Beneficiari vor fi şi fiecare cetăţean din Republica Moldova, dar şi colectivitatea în ansamblu.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, mai rămâneţi tot atât de încrezător, cum aţi fost şi până acum că, către finele anului 2012, moldovenii vor putea beneficia de acest regim liberalizat de vize?

Iurie Leancă:
„Rămân la fel de încrezător că Republica Moldova nu are o altă alternativă, decât integrarea europeană. Şi modernizarea Republicii Moldova înseamnă exact această europenizare şi apropiere de Uniunea Europeană. Obţinerea regimului fără de vize este un obiectiv extrem de important, dar nu vreau să-l scoatem din contextul de ansamblu al relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Chiar dacă percepţia cetăţeanului este că în prim plan e mult mai puternic interesat de regim fără de vize, totuşi impactul major asupra societăţii, asupra ţării în ansamblu se resimte atunci, când intri în regim de liber schimb, de exemplu. Deci, noi nu trebuie să scoatem din context doar o singură problemă. Acum în ceea ce priveşte obiectivul respectiv.

Eu ţin bine minte atunci când constituiam Alianţa, încă în 2009, vorbeam că este foarte important pe exterior să vorbim un limbaj, indiferent în ce capitală eşti. Mi-aş dori şi acum, atunci când mergem în afară, să venim cu argumente de ce e nevoie să obţinem, până la finele anului 2012, acest regim fără de vize, fiindcă încă o dată: este interesul puternic şi determinant poate al cetăţeanului nostru. Şi să nu mergem în străinătate şi să expunem anumite îndoieli sau dubii vis-a-vis de fezabilitatea acestui obiectiv. Şi Valentina, avem suficiente argumente.

Şi vreau să vă mai aduc aminte încă ceva: pentru prima dată despre această perioadă de un an şi jumătate, doi ani am vorbit nu noi, cei de la Chişinău, ci a vorbit bunul nostru prieten, ministrul de Externe al Italiei, fostul vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisar pentru Afaceri Interne, cel care ştie foarte, foarte bine mecanismele interne din Comisia Europeană, cel care poate evalua capacitatea de absorbţie a cetăţeanului din Republica Moldova, având în Italia cea mai mare comunitate de moldoveni în ţările Uniunii Europene şi cel care ştie exact, cât a durat reforma respectivă în ţările din Balcanii de Vest.”

Europa Liberă: Cel care se numeşte Franco Frattini.

Iurie Leancă:
„Cel care se numeşte Franco Frattini. Acum
Franco Frattini
dacă mă uit şi analizez foarte riguros cum îndeplinim noi tot ce ţine de angajamentele noastre. Deci, eu în continuare consider că din punct de vedere tehnic până la finele anului 2012 noi ne vom încadra perfect în îndeplinirea acestor cerinţe şi rigori, care ne-au fost prezentate.

În obţinerea regimului fără de vize 80 % ţine de noi, sau poate chiar mai mult, nu ştiu, 85. Dar mai există încă un element, care poate are o natură mult mai puternic subiectivă, care ţine de percepţiile şi starea de lucruri din interiorul Uniunii Europene. Ceea ce contează să facem, ce depinde de noi în primul rând. Şi doi – să comunicăm mereu cu colegii noştri din Uniunea Europeană. Asta facem.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, în opinia Dumneavoastră, se înregistrează sau nu progrese în soluţionarea conflictului transnistrean?

Iurie Leancă:
„Depinde ce înţelegem sub progres în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Dacă e să vorbim despre finalitate, în sens că în ce zi vom putea spune gata, Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova din punct de vedere al faptului că Chişinăul este unica capitală, nu mai există această linie de divizare pe Nistru, că...”

Europa Liberă: Nu există două armate, nu există două valute.

Iurie Leancă:
„Există o ţară în limitele frontierei recunoscute internaţional. Deci, eu nu pot să vă zic, când se va întâmpla asta – mîine, sau poimîine. Ceea ce ştiu eu, e că pentru a ajunge la ziua respectivă trebuie să muncim şi trebuie să creăm acest proces, care crează premize interne şi premize externe, care ne vor permite să ajungem la rezolvarea finală a conflictului. Şi din punctul ăsta de vedere, bineînţeles că există un progres.”

Europa Liberă: Dar în ce constă acest progres?

Iurie Leancă:
„Valentina, pe parcursul acestor 20 de ani am constatat că, din păcate, nu avem capacitatea de a rezolva conflictul de unii singuri. De capacitatea noastră de a face aşa încât acest subiect să fie pe agenda capitalelor mari depinde şansa de a avansa şi a înregistra un succes. Consider că una din cele mai mari realizări ale diplomaţiei moldoveneşti este faptul că acest subiect e pe agenda marelor capitale.”

Europa Liberă: E pe agendă, dar nimeni nu ştie când va fi formal convocat formatul 5+2.

Iurie Leancă:
„La finele lui iunie la Moscova există şanse bune să avem o discuţie formală. Nimeni nu garantează şi mă gândesc că până în ultima zi lucrurile vor putea să evolueze sau să involueze.

Dar faptul că săptămâna aceasta premierul va avea o discuţie cu cancelarul Merkel, cu alţi demnitari importanţi germani, faptul că vineri mă întâlnesc cu cei din triunghiul de la
Președinții Poloniei și Franței, Bonislaw Komorowski Nicolas Sarkozy și Cancelarul german Angela Merkel la ultima întîlnire a Tringhiului de la Weimar, la Varșovia
Weimar, la invitaţia ministrului de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, cel care prezidează acum triunghiul de la Weimar. Triunghiul de la Weimar are un grup, care reuneşete trei ţări – Germania, Franţa, Polonia, cele mai importante ţări din concertul european. Iată acum 20 de ani o dată pe an se întâlnesc şi iată invită un fel de oaspeţi de onoare.

În acest an sunt eu oaspete de onoare, ceea ce înseamnă iarăşi că există un mare interes pentru Republica Moldova, inclusiv pentru problema conflictului transnistrean. Din aceste discuţii se crează o anumită predispoziţie, se crează anumite circumstanţe favorabilă nouă şi cele care ne pot ajuta. După ce s-a cristalizat din păcate această rană pe corpul nostru nimeni nu se poate aştepta la o soluţie magică peste noapte. Astfel de soluţii sunt posibile, dar doar în detrimentul consolidării statalităţii noastre şi în mod special a perspectivei europene.

Dacă însă vrem ca reglementarea conflictului doar să ne apropie de Uniunea Europeană, să ne apropie de obiectivul modernizării ţării, păi atunci trebuie să avem răbdare, insistenţă şi o viziune. Şi cred că avem toate aceste trei elemente.”

Europa Liberă: Dar vedeţi, domnule Leancă, exact când vorbiţi cu atâta optimism, cu atâta încredere, vin declaraţii fie de la Tiraspol, dar nu în rare cazuri de la Moscova, când se dă peste cap acest optimism, care vine din partea Chişinăului.

Iurie Leancă:
„Ce spun cei de la Tiraspol nu aş atribui o prea mare atenţie acestor declaraţii, fiindcă cunoaştem foarte bine maniera de a judeca, de a evalua lucrurile. Plus că acolo temperatura acum creşte, ţinând cont că sunt şi ei în campania lor internă electorală. Iar în ceea ce priveşte poziţia Moscovei, pentru mine contează ceea ce a spus omolugul meu, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, domnul Lavrov, la întâlnirea pe care am avut-o, una bună, desachisă şi constructivă. Inclusiv la ceea ce a spus public la conferinţa de presă, despre faptul că integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova sunt principii de bază nenegociabile, despre statul unic Republica Moldova, despre necesitatea identificării unor soluţii pentru a crea forţe de menţinere a păcii internaţionale, cu accent pe forţe civile, poliţieneşti şi nu militare.

Despre necesitatea identificării unor soluţii pentru retragerea muniţiilor – asta este poziţia oficială a Federaţiei Ruse, de care mă conduc şi care contează în ultimă instanţă.”

Europa Liberă: Dar declaraţiile şi realitatea totuşi se bat cap în cap.

Iurie Leancă:
„Nu avem alte soluţii decât să comunicăm, să
Ministrul de externe Sergei Lavrov la Chișinău în 2009
convingem şi să avem cât mai mulţi parteneri de partea noastră, prieteni care să ne susţină în acest exerciţiu extrem de important, nu doar unul intelectual.”

Europa Liberă: Ce spun negociatorii şi mediatorii? De unde trebuie de început? De la acordarea statututlui? Sau de la retragerea trupelor? Sau se sincronizează? Sau cum e?

Iurie Leancă:
„Noi am spus dintotdeauna că prezenţa formaţiunilor militare străine pe teritoriul Republicii Moldova este o problemă, care ţine de relaţiile bilaterale. Este o problemă care ţine de angajamentele internaţionale şi trebuie tratată ca atare. Bineînţeles că am vorbit şi despre faptul că prezenţa acestor formaţiuni are şi un impact asupra felului, cum noi reuşim să discutăm conflictul transnistrean. Fiindcă este un element puternic psihologic, care într-un fel sau altul lasă o amprentă asupra comportamentului în mod special al celor din Tiraspol.

Deci, pe de o parte este un angajament foarte clar al Federaţiei Ruse şi am vorbit despre acest lucru la Moscova. Şi considerăm că există toate condiţiile pentru a retrage ceea ce a rămas din muniţiile extrem de învechite şi ceea ce a mai rămas din fosta armată a 14-a.”

Europa Liberă: Toate condiţiile sunt, dar nu se retrag.

Iurie Leancă:
„Şi insistăm pe această retragere. Pe de altă parte, există problema conflictului şi ea trebuie discutată ca atare. Şi acolo ne axăm în formatul 5+2, pe acest subiect. Bineînţeles că în ceea ce priveşte problema retragerii există şi în alte foruri, alte contexte, discuţii privind implementarea Tratatului privind armele convenţionale, tratatul adaptat ş.a.m.d. Deci, nu-mi rămâne decât să sper, şi vom depune şi eforturi, că vom vedea în curând un alt vagon cu armament, retrăgându-se de pe teritoriul Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG