Linkuri accesibilitate

25.05 - București: Gheorghe Funar se opune aplicării Legii administrației publice locale


Cluj-Napoca (2005)
Cluj-Napoca (2005)

Gheorghe Funar se lansează în afirmaţii sforăitoare care nu au nici o bază reală.



25 mai 2001

Actualitatea. (Moderator: Sabina Fati; corespondent: Gabriela Pentelescu/Cluj-Napoca).

Gheorghe Funar se opine aplicării Legii administrației publice locale.

Aşadar, legii administraţiei publice locale ar trebui să i se adauge minime completări. Astfel încît, primari ca Gheorghe Funar, cu orientări extremist-naţionaliste să nu mai poată găsi pretexte pentru neaplicarea legii. Despre noile acţiuni ale primarului Clujului, un oraş a cărei populaţie este, conform recensămîntului din 1992, compusă din 20 % etnici maghiari, ne vorbeşte corespondenta noastra la Cluj Gabriela Pentelescu.

Noua lege a administraţiei publice locale nu se va aplica în totalitate în primăria clujană. Imediat după intrarea în vigoare a noului act normativ, primarul Gheorghe Funar a declarat că anumite prevederi ale acestuia nu pot fi aplicate în municipiul Cluj-Napoca.

Funar a precizat că populaţia romana de origine maghiară din oraş nu ajunge la procentul de 20 % cerut de lege, pentru a impune folosirea limbii acestei minorităţi în administraţie precum şi montarea de plăcute bilingve. Primarul a anunţat astazi, după teleconferinţa premierului Adrian Năstase că noua lege nu îl obligă să monteze plăcuţe bilingve în oraş şi a făcut referire la articolul 90, aliniatul 4 în care se arată că autorităţile publice locale vor asigura inscripţionarea bilingvă, însă textul de lege nu precizează obligativitatea montării indicatoarelor. De asemenea, Gheorghe Funar a declarat că în primărie nu se va folosi limba minorităţii maghiare, în condiţiile în care aceasta etnie nu depăşeşte 12% din populaţia municipiului.

Mai mult, Funar a anunţat că, pentru a nu exista nici un fel de nelămuriri începînd de astazi se va organiza săptămînal în primărie un curs intensiv de învăţare a denumirii corecte a municipiului Cluj-Napoca de către acei clujeni care nu ştiu în ce localitate îşi au domiciliul. [...]

Liderul UDMR a precizat că datele recensămîntului din 1992 arată că aproape 23 % din populaţia municipiului este de origine maghiară, iar acest procent obligă administraţia clujeană să aplice articolele referitoare la folosirea limbii acestei minorităţi şi amplasarea plăcuţelor bilingve. Referindu-se la declaraţiile primarului, K. Sandor a spus că şi de această dată, Gheorghe Funar se lansează în afirmaţii sforăitoare care nu au nici o bază reală.
XS
SM
MD
LG