Linkuri accesibilitate

24.05 - București: Propuneri de modificare a Legii de funcționare a CNSAS


Colegiul doreşte ca noţiunea de poliţie politică să nu se mai refere la acele persoane care doar au semnat un angajament cu Securitatea dar nu au defăşurat activităţi de poliţie politică.



24 mai 2001

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Sabina Fati).

Propuneri de modificare a Legii de funcționare a CNSAS.


După discuţiile pe care le-au purtat reprezentanţii CNSAS cu directorul SRI Radu Timofte s-au conturat mai multe propuneri pentru modificarea legii de funcţionare a colegiului, care ar include şi îmbunătăţirea posibilităţilor de acces la dosarele aflate în custodia SRI. Sabina Fati a obţinut amănunte de la unii din membrii colegiului.

Legea accesului la dosarele Securităţii sau, cum se mai numeşte, „legea Ticu” va fi modificată. Toată lumea pare să fie de acord că aceasta lege are nevoie de îmbunătăţiri, deşi cei mai multi reprezentanţi ai partidelor parlamentare s-au opus constant în timpul dezbaterilor unor formule mai liberale.

Din acest motiv, autorul legii, Ticu Dumitrescu, care formulase un proiect asemănător cu cel adoptat în Germania pentru arhivele STASI a renunţat la paternitatea legii, imediat ce a trecut prin legislativ argumentînd că aceasta lege este menită mai degrabă să conspire securitatea decît să o deconspire, aşa cum se arată în titlul legii. În septembrie se împlinesc doi ani de cînd legea acccesului la propriul dosar de Securitate a intrat in vigoare, dar colegiul a început să lucreze efectiv abia în campania electorală din toamnă.

Punerea în practică a legii a demonstrat, fără să punem la socoteală gafele sau inabilităţile CNSAS că lucrurile nu pot fi duse pînă la capăt, dacă nu se va trece la unele modificări. Colegiul a făcut în acest sens primul pas, iar SRI, SIE şi Ministerul Apărarii au răspuns pînă acum pozitiv propunerilor colegiului. Cele trei instituţii amintite sunt deţinătoare ale celor mai importante fonduri de arhive. SRI şi SIE fiindcă sunt moştenitoarele directe ale Direcţiei Securităţii Statului, iar Ministerul Apărarii Naţionale pentru că la revoluţie a preluat o serie de arhive care fuseseră pînă atunci în patrimoniul Securităţii.

CNSAS are o lista mai mare de modificări pe care încearcă să le impună, dar consideră că pînă la finele negocierilor care se poartă cu celelalte instituţii, între care şi comisia parlamentară pentru controlul SRI nu ar trebui să facă declaraţii pe această temă. în orice caz, Radu Timofte, şeful SRI a spus deja că agrează modificările colegiului şi că nu ar fi de acord cu schimbarea componenţei CNSAS, aşa cum ar vrea de pildă PRM, dar şi unii fruntaşi PDSR.

L-am întrebat pe Mircea Dinescu, membru in CNSAS care sunt, din punctul său de vedere modificările cele mai importante?

M. Dinescu: „Nu e o modificare care să zguduie legea, dar sunt nişte nuanţe pe care noi vrem să le punem. De exemplu, una dintre ele ar fi că probe pentru un informator al Securităţii căruia noi nu-i găsim în arhivele Securităţii nimic, în schimb sunt persoane care deţin înscrisuri, date, există presa vremii. Asta poate fi şi asta o probă, de exemplu. Pe urmă, mai este aici o problema cu semnarea acelei hîrtii de colaborator. Pînă acum dacă semna chestia aia, aşa, era o probă. Or, s-a dovedit din ce-am avut noi pînă aici că nu e neapărat o probă. Pentru ca unii fie au ieşit din puşcărie şi au fost obligaţi să semneze, dar n-au colaborat.” [...]

Printre modificările pe care membrii colegiului le propun se regăseşte şi cea referitoare la faptul că membrii CNSAS nu pot avea acces la informaţii considerate de siguranţă naţională. De asemenea, colegiul doreşte ca noţiunea de poliţie politică să nu se mai refere la acele persoane care doar au semnat un angajament cu Securitatea dar nu au defăşurat activităţi de poliţie politică. În plus, colegiul CNSAS susţine că ar trebui mărit numărul instituţiilor care intră în categoria „poliţie politică” argumentînd, de pildă, că şi miliţia a fost autoarea unor acţiuni de acest fel.
XS
SM
MD
LG