Linkuri accesibilitate

23.05 - București: Ancheta parlamentară și Radu Timofte


Radu Timofte
Radu Timofte

R. Timofte: „E o luptă continuă cu mentalitatea unor oameni în a înţelege de ce şi pentru ce noi avem ca unic obiectiv aderarea la UE şi la NATO.”



23 mai 2001

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Sabina Fati).

Ancheta parlamentară, SRI și Radu Timofte.

După ancheta internă organizată la SRI pentru descoperirea unor documente cu caracter acuzator la adresa domnului Radu Timofte, lucrurile mai mult s-au complicat, în loc să se simplifice. Comunicatul SRI-ului redactat, voit sau nu, într-un stil confuz a dat naştere la noi semne de întrebare privitoare la gradul de vinovăţie a ofiţerilor implicaţi în acest caz, precum şi a dosarului însuşi. Astfel că după întilnirea cu comisia parlamentară care controlează activitatea SRI directorul acestui serviciu, domnul Timofte, altminteri sibilinic în privinţa acestui subiect delicat, a răspuns întrebărilor Sabinei Fati.

Noul şef al SRI a încercat astazi, răspunzînd, ce-i drept, cu multe precauţii întrebărilor noastre să complice şi mai mult iţele scandalului Timofte-KGB. Scandalul a pornit în campania electorală din toamnă de la o remarcă a fostului preşedinte al comisiei pentru controlul SIE care spunea că Radu Timofte a intrat, înainte de 1989 în atenţia Unităţii de contraspionaj pentru spaţiul ţărilor din Pactul de la Varşovia.

Această remarcă a venit însă ca răspuns la instigarea încercată de Radu Timofte care le cerea, tot în toamna electorală anului trecut, lucratorilor SIE să nu mai răspundă ordinelor directorului acestui serviciu. Scandalul Timofte KGB nu a fost însă reglat pînă acum, dar odată instalat în fotoliul de director la SRI domnul Timofte a făcut o serie de eforturi pentru a înlătura orice suspiciuni legate de eventuala sa colaborare cu KGB, deşi acuzaţia aceasta era indirecta.

Pentru aceasta, noul şef al SRI a făcut o anchetă internă printre ofiţerii SRI şi a ajuns la concluziacă în 1993 în interiorul SRI s-a fabricat un material compromitător la adresa sa, material care a fost pus în circulaţie abia în 1998. Pentru a explica mai în detaliu SRI a precizat că în 1993 s-au fabricat mai multe materiale unor personalităţi ale vieţii politice.

L-am întrebat pe Radu Timofte cine sunt cei cărora SRI le-ar fi fabricat dosare în 1993 sau mai tîrziu ?

R. Timofte: „Întotdeauna s-a vorbit despre un document întocmit în 1993 şi care nu a fost valorificat la vremea respectivă, reluat doar în ʼ98-ʼ99 şi 2000. În acest document, preluat în anul 1999 se vorbeşte şi despre alte persoane în afară de mine. Şi toţi sunt din Neamţ.”

Şeful SRI Radu Timofte susţine că şi în anii ʼ99 sau 2000 s-au fabricat astfel de materiale, dar nu dă nici un fel de nume, fiindcă, după cum spune directorul SRI, nu mai vrea şi alte scandaluri pe această temă. În orice caz, concluzia domnului Timofte este că în ultimii ani ai fostei guvernări, persoane ostile domniei sale ar fi încercat să-i blocheze ascensiunea în structurile administrative.

Noul şef al SRI confirmă că nu se puteau fabrica materiale false fără un ordin scris al directorul SRI, dar ezită să îi învinovăţească explicit pe predecesorii săi într-o cauză în care serviciul face oricum o anchetă pro domo. Deja au fost excluşi din SRI pe motivul implicării în acest scandal mai mulţi fruntaşi ai serviciului, iar pe 28 mai va fi audiat la CSAT generalul Vasile Lupu care în acest moment este adjunctul directorului SRI şi conduce departamentul de contraspionaj. [...]

R. Timofte: „Cu certitudine va trebui să facem înlocuiri de persoane. Nu neapărat fiindcă acest lucru ne este cerut, acest lucru se impune. E o luptă continuă cu mentalitatea unor oameni în a înţelege de ce şi pentru ce noi avem ca unic obiectiv aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO. Avem oameni care se opun unor astfel de intenţii şi aceştia nu au ce căuta in SRI şi nu se vor mai regăsi în SRI. Deci, lupta cu mentalitatea este obiectivul major al activităţii noastre în a face acea curăţenie despre care vorbiti.”

Europa Liberă: „Dar există şi ăn celelalte structuri ale statului persoane care se opun integrării Romaniei in NATO sau UE ?

R. Timofte:
„Dacă nu ar fi, am fi intrat de mult în NATO şi Uniunea Europeană.
XS
SM
MD
LG