Linkuri accesibilitate

Săptămâna electorală cu Nicolae Negru


Nicolae Negru
Nicolae Negru

Lupta adevărată încă nu a început. Deocamdată nu vedem strategia - cum un candidat sau altul vrea să câştige aceste alegeri.


Europa Liberă: Ce putem spune despre cea de-a treia săptămână a campaniei electorale? Au scos muniţie nouă concurenţii? Sau merg pe procedee verificate deja, care au dat, sau dimpotrivă n-au dat rezultate?

Nicolae Negru: „Bine, dacă săptămâna trecută mi s-a părut mie că doar zbârnâie, dau turaţii motorului, dar nu se mişcă, nu era nici o mişcare înainte, acum, în săptămâna asta am impresia că a pornit şi o anumită mişcare. Au început lovituri concrete, replici concrete, acţiuni concrete împotriva unui sau altui candidat. Mă refer, de exemplu, chiar la ziua de azi, când Chirtoacă s-a dus la Stadionul republican, demolat în perioada comuniştilor, chemându-i pe consilierii comunişti la un meci de fotbal. Pe urmă domnul Dodon i-a chemat pe liberali la Alba Iulia. Unul a propus un meci de volei, altul a propus un meci de judo, ş.a.m.d. Deci, e o mişcare, dar abia-abia, foarte înceată. Încă nu se ştie unde va duce ea, fiindcă până la urmă asta o să depindă de ingeniozitatea fiecăruia. Dar totuşi astea sunt chiţibuşuri, aşa.

Lupta adevărată încă nu a început. Încă nu o vedem. Dacă vor merge iată tot aşa, pe lucruri din astea... Desigur că ele au o anumită semnificaţie, nu poţi să spui că nu au o semnificaţie. Dar deocamdată nu vedem conceptul, nu vedem strategia – cum un candidat sau altul vrea să câştige aceste alegeri. Sunt lucruri ingenioase, trebuie să spunem, adică lucruri noi pentru campaniile electorale din Republica Moldova.

Se vede că cineva învaţă câte ceva, deschide manualele, se mai uită prin alte părţi cum se fac. Putem zice că e un recurs la tehnologii moderne. E o modernizare a acestei campanii. Chiar cu meciurile astea, cu inscripţiile astea pe asfalt, cu panourile astea la intrare în oraş. E ceva nou. Dar în mare nu vedem cum are o echipă sau altă echipă de gând să câştige acest oraş.”

Europa Liberă: Unii radioascultători ne-au telefonat şi au reproşat tuturor candidaţilor, în primul rând celor din top, că de fapt nu prezintă lista de soluţii şi nu-i lămuresc pe chişinăueni de ce unul sau altul este mai bun.

Nicolae Negru: „Tocmai asta spuneam. De exemplu, pentru mine, iată ca alegător, nu-mi este clar, de fapt, cum unul sau altul o să îmbunătăţească situaţia. Da, zice unul că iată, Termocom nu funcţionează. Sau nu are capacităţi manageriale. Dar cum nu are capacităţi manageriale? Iată, văd, parcă se mătură, parcă apa curge, iarna n-a fost frig, parcă mirosul a dispărut, a reparat un drum. Ceva parcă are el. Poate că problema trebuie luată din altă parte?

Câţi bani are Chişinăul? Cum s-au cheltuit aceşti bani? Dacă mai e nevoie de bani, de unde vor fi luaţi aceşti bani, fiindcă problema financiară de fapt e o problemă destul de serioasă. Mai ales acum, nu ştiu când vom ieşi din această criză. Facem anumiţi paşi, desigur, dar până la etapa unei economii sănătoare, care să aducă venituri consistente în buget trebuie să recunoştem că mai este. Ne mai hrănim din anumite dotaţii. Deci, discuţii de acestea serioase noi încă nu vedem.

Lumea s-a concentrat, şi pe bună seamă, poate motivat s-a concentrat pe Chişinău. Dar mai sunt probleme şi în general în Republica Moldova, în administraţia publică locală, în localităţi. Şi sunt probleme foarte grave, care ne marchează într-un fel pe toţi noi. Eu nu zic că o să le rezolvăm, măcar să le abordăm, măcar să vedem că clasa noastră politică este conştientă, sau poate vedea lucrurile şi chiar uneori poate propune soluţiile. Iată aşa ceva noi nu vedem.”

Europa Liberă: Alianţa pentru Integrare Europeană a depăşit faza de pană în care era?

Nicolae Negru: „Mie mi se pare că a depăşit-o. Deci, iată cu această retragere a candidatului PLDM o situaţie completament nouă s-a format. Trebuie să recunoaştem. Parcă de acum au încetat ghionturile, piedicile, replicile. Până nu demult toată lumea era cu privirea spre ei. Nici nu mai interesau alţi candidaţi, da să vedem ce se mai întâmplă în Alianţă. Şi desigur că lucrul ăsta nu contribuia la o mai bună clarificare a problemelor cu care se confruntă administraţiile, localităţile noastre. Acum există această şansă.

Starea de lucruri, relaţiile dintre PD, care încă mai rămâne în cursă, sunt mai bune cu PL, decât între PLDM şi PL, între care exista o concurenţă internă, intra Alianţă. O concurenţă acerbă. Deci eu cred că până la urmă se va ajunge că se va retrage şi doamna Buliga. Fiindcă asta dictează logica evenimentelor şi logica, sau, să zicem, o strategie optimă a unui câştig electoral.”
XS
SM
MD
LG