Linkuri accesibilitate

17.05 - Chișinău: Conferință de presă pe marginea negocierilor Voronin-Smirnov


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Vasile Sturza: „pentru administraţia Transnistriei aflarea în detenţie a lui Ivanţoc, Leşco şi Popa nu prezintă absolut nici un interes.”



17 mai 2001

Ora Moldovei.

Conferință de presă pe marginea negocierilor Voronin-Smirnov.

Dan Ionescu: Şeful Comisiei de stat pentru Transnistria, Vasile Sturza, a oferit astăzi, într-o conferinţă de presă, detalii privind negocierile purtate miercuri la Tiraspol dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul separatist Igor Smirnov. Relatează Lina Grîu.

Şeful Comisiei de stat pentru reglementarea conflictului transnistrean, Vasile Sturza, s-a arătat convins astăzi că cei trei deţinuţi politici ai regimului separatist de la Tiraspol - Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, vor fi eliberaţi chiar în pofida condiţiilor pe care le pune administraţia separatistă de la Tiraspol. Să reamintim că ieri liderul administraţiei transnistrene, Igor Smirnov, a declarat că nu-i va elibera pe ceilalţi trei membri ai grupului Ilaşcu, decât după ce Chişinăul va îndeplini condiţiile puse la eliberarea lui Ilie Ilaşcu. Este vorba despre recunoaşterea aşa-zisei agresiuni din 1992 asupra Transnistriei şi de compensarea prejudiciilor materiale aduse în urma războiului de pe Nistru.

Vasile Sturza: „Cred că totuşi eliberarea va avea loc, indiferent de vor fi scuze spuse, sau nu vor fi spuse. Pasul cel mai greu în eliberare a fost Ilaşcu. Şi fiind făcut, pentru Transnistria, pentru administraţia Transnistriei aflarea în detenţie a lui Ivanţoc, Leşco şi Popa nu prezintă absolut nici un interes.”

Astăzi Vasile Sturza a spus că este vorba de 77 milioane de dolari, pe care Tiraspolul le revendică de la Chişinău în calitate de prejudicii materiale de pe urma războiului.

Vasile Sturza: „Logica acestor calcule ele într-un fel stârnesc numai zâmbete şi glume pot fi.”

Vasile Sturza a mai spus că la întâlnirea de ieri dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul separatist Igor Smirnov au fost discutate prioritar chestiuni economice şi altele, care vizează crearea unui climat de încredere la negocieri. Începând cu viitoarea întâlnire, care va avea loc la 20 iunie la Chişinău, vor fi puse în discuţie chestiuni cu caracter politic, evitate sistematic de transnistreni.

Ieri preşedintele Voronin i-a înmânat lui Smirnov primele articole din proiectul de statut al Transnistriei, care conţine definiţia regiunii şi delimitarea atribuţiilor Chişinăului şi Tiraspolului. Trecerea la negocierea chestiunilor politice, potrivit lui Sturza, constituie rezultatul cel mai important al întrevederii de ieri. Comentând cele patru documente ce au fost semnate, care vizează unificarea spaţiilor vamal, fiscal şi informaţional, precum şi recunoaşterea de către Chişinău a actelor emise de autorităţile transnistrene, Sturza a spus că ele au constituit rezultatul unor concesii reciproce. Acestea conţin clauze favorabile Chişinăului, dar şi condiţii nu tocmai convenabile, în special în ceea ce priveşte activitatea posturilor vamale şi acordul privind recunoaşterea actelor.

Cu referire la decizia privind recunoaşterea actelor emise de administraţia transnistreană, unde nu s-a ţinut cont de cererea experţilor de la Chişinău de a fi prezente însemnele statale ale Republicii Moldova şi de a fi completate şi în limba română, pe lângă cea rusă, Vasile Sturza a spus că documentul va aduce mai multe probleme decât soluţii pentru locuitorii din Transnistria, deoarece actele nu vor fi recunoscute în afara hotarelor Republicii Moldova. El s-a arătat convins că în timp se va adopta o altă decizie în acest sens.

În ceea ce priveşte perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean, şeful negociatorilor moldoveni a făcut un pronostic mai puţin optimist decât cele formulate până acum de Chişinăul oficial, dar şi de mediatori – Rusia şi OSCE.
Vasile Sturza: „Negocieri simple nu vor fi şi finalul unui document de statut tot nu va fi simplu. Nu vreau să spun că nu este aproape, sau va fi departe. Dar nu va fi simplu. Astăzi, după mine, este necesar să fim mult mai insistenţi, să fim mult mai curajoşi, mai fermi, absolut nu de cedat acolo unde principial nu trebuie de cedat şi numai cu asta poate fi rezolvată problema. În momentul când nu vom face acest lucru, problema Transnistriei nu va fi rezolvată mulţi, mulţi, mulţi ani.”

În opinia lui Vasile Sturza, ratificarea de către Parlamentul de la Chişinău a documentelor semnate cu administraţia de la Tiraspol este inutilă şi nu are nici un temei juridic şi procedural.

Vasile Sturza: „Întrebarea cu ratificarea documentelor semnate în procesul negocierilor este ridicată în Transnistria începând cu anul ʼ92. Esenţa procesual juridică a ratificării, aceasta este recunoaşterea de fapt ca stat, aceasta ei o doresc. Deaceea şi ieri, şi alaltăieri şi întotdeauna a fost ridicată această problemă. La noi lucrul ăsta nu va fi făcut niciodată.”

Poziţia Tiraspolului în această problemă rămâne însă şi în continuare tranşantă. Sovietul suprem a adoptat astăzi o decizie, prin care recomandă Parlamentului să ratifice documentele semnate. Aceasta după ce Igor Smirnov i-a informat pe legislatorii transnistreni despre acordurile semnate ieri. Comentând propunerea lansată de preşedintele moldovean, privind acordarea Transnistriei a statutului de autonomie în cadrul Republicii Moldova, Smirnov a menţionat cu ironie că Voronin „a păstrat mai mulţi oameni din vechea echipă, care nu au făcut altceva, decât să scoată de prin sertare documente depăşite.” La negocierile de ieri Smirnov i-a mai propus lui Voronin să renunţe la angajamentele asumate la Istanbul şi să accepte aflarea trupelor şi armamentului rusesc în Transnistria.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu:
Ministerul român de Externe a luat notă cu surprindere şi amărăciune de declaraţiile lui Igor Smirnov cu privire la condiţionarea eliberării celorlalţi membri ai grupului Ilaşcu – Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivanţoc şi Alexandru Leşco, de transmiterea de aşa-zise scuze pentru declanşarea conflictului militar din Transnistria din 1992, se spune într-un Comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al României, preluat de agenţia Rompres. Apare cu toată claritatea că Tiraspolul emite pretenţii nejustificate şi aplică o tactică de tergiversare a procesului de reglementare politică a situaţiei din Transnistria, se mai spune în comunicat. Diplomaţia de la Bucureşti apreciază că sunt necesare în continuare eforturi susţinute, inclusiv din parte comunităţii internaţionale pentru a se ajunge de urgenţă în spiritul respectării normelor elementare ale drepturilor omului, la punerea în libertate a celor trei deţinuţi, eforturi asemănătoare celor care au contribuit la eliberarea lui Ilie Ilaşcu.

Întrevederea de ieri dintre preşedintele Voronin şi liderul transnistrean Smirnov a trezit la Chişinău ecouri dintre cele mai diferite.
XS
SM
MD
LG