Linkuri accesibilitate

Scriitorii și Securitatea (Observator Cultural)


„Evenimentele politice mă interesează tot mai puțin” (M. Cărtărescu/Evenimentul Zilei)


Si prin Vasile Blaga, si prin Emil Boc, dintre care unul va fi presedintele partidului dupa congresul de maine, democrat-liberalii se pregatesc sa-i aduca la guvernare pe social-democrati si pe liberali, ca sa-si poata reface capitalul electoral pana in 2016 – sustine Cristian Campeanu in Romania libera. Ar fi vorba „despre a trimite in fruntea tarii doi oameni, Crin Antonescu si Victor Ponta, iresponsabili, semianalfabeti economic si politic, lipsiti de dimensiune europeana si internationala, extraplati intelectual, complet amorali, extrem de periculosi in tendintele autoritare”.

Evenimentele politice ma intereseaza tot mai putin”- scrie Mircea Cartarescu in Evenimentul zilei si explica: alegerile de la PDL nu vor schimba nimic: va pleca o coterie si va veni alta. „Cred ca in Romania orice partid care vine la putere se trezeste infestat a doua zi de invartiti, oportunisti si escroci”- scrie Cartarescu, pe care il intereseaza cu mult mai mult ce se intampla in peisajul literaturii.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii scoate la iveala alte si alte nume de scriitori care au semnat angajamente cu Securitatea. Tendinta este generalizarea, pe ideea ca toti scriitorii au colaborat. Nu au colaborat toti, arata Cartarescu. Unii si-au pastrat demnitatea, altii au semnat angajamente dar nu au turnat apoi pe nimeni. Destui au semnat pentru ca facusera puscarie politica si nu au avut de ales. Desigur, au fost si turnatori abjecti printre scriitori. Dar in ultima vreme, a fost vorba si de mari valori ale literaturii romane: „Pana nu aflu ce au facut, concret, fiecare, semenilor lor, eu unul mă abtin sa-i judec”, spune Mircea Cartarescu in Evenimentul zilei.

Un grupaj din saptamanalul Observator cultural discuta acelasi subiect. Revin nume precum Nicolae Breban, Ioan Grosan, Augustin Buzura, Ioan Es. Pop care ar fi avut legaturi cu Securitatea. Nicolae Manolescu si-a spus parerea despre unele dintre aceste cazuri, in special cel al lui Breban, si a intrat, la randul sau, in colimatorul aparatorilor acelora. Il apara acum sobru Livius Ciocarlie, in timp ce mai tinerii Paul Cernat si Daniel Cristea Enache pledeaza pentru prudenta in verdicte.

Lucia Hossu Longin, autoarea serialului de televiziune Memorialul durerii, dedicat victimelor securitatii comuniste, merge chiar mai departe si propune aruncarea la cos a indiciilor care s-ar gasi in dosarele Securitatii. Cei care le-au pus acolo - precum generalul Nicolae Plesita - nu au credibilitate.
XS
SM
MD
LG