Linkuri accesibilitate

„Registrul de transparență” al Parlamentului European


Actualele registre ale Parlamentului și ale Comisiei vor fi reunite, si se va face mai simplă înscrierea pentru organizații și persoanele individuale ale căror activități vizează influențarea elaborării politicilor UE.



Dupa scandalul „Mita pentru amendamente“( in care o echipa de jurnalisti de la „Sunday Times“ deghizati in lobby-sti au oferit bani unor deputati europeni in schimbul modificarii unor propuneri legislative), Parlamentul European a aprobat miercuri proiectul unui registru comun pentru lobbyiști și alte grupuri de interes care solicită acces în Parlamentul European și la Comisie.

Din cei paru eurodeputati care au cazut in plasa asa-zisilor lobby-sti de la „Sunday Times”, austriacul Ernst Strasser si slovenul Zoran Thaler si-au dat demisia iar romanului Adrian Severin i se va retrage, la solicitarea autoritatilor romane, imunitatea parlamentara, cel mai probabil sesiunea din iunie a Parlamentului European. Desi asteptate, demisiile lui Adrian Severin (care s-a retras intre timp din Grupul Socialist) si a spaniolului Pablo Zalba Bidegain, nu au aparut inca.

Revenind la asa numitul „Registru de transparenta”, potrivit raportorului Carlo Cassini acesta va reuni actualele registre ale Parlamentului și ale Comisiei, si va face să fie mai simplă înscrierea pentru organizații și persoanele individuale ale căror activități vizează influențarea elaborării politicilor UE, precum think-tank-urile sau organizațiile care reprezintă bisericile și comunitățile religioase.

„Transparenta este o chestiune democratica dar asta nu inseamna ca va disparea coruptia”, a spus insa raportorul Cassini. Un mare neajuns al noii reglementari este ca firmele si organizatiile de lobby nu vor fi obligate sa se inscrie in acest registru, dupa cum a atras atentia eurodeputatul german Matthias Goote.

Totusi, trebuie spus ca obținerea unei acreditări pentru accesul efectiv în Parlament este imposibilă fără o înscriere prealabilă în registru. Deputații solicită, de asemenea, Consiliului de miniștri să se alăture registrului cât mai curând posibil și salută faptul că acesta a indicat că va deveni parte a acordului.

„Consiliul nu va fi implicat total in aceste proceduri pentru ca noi credem ca spre deosebire de Parlament si Comisie, Consiliul nu este tinta lobbystilor. Firmele de lobby nu contacteaza Consiliul ci guvernele statelor membre”, a explicat reprezentanta Consiliului Eniko Gyori.

Parlamentul a susținut de asemenea dispoziții privind o „anexă a amprentei legislative” la raportul sau la recomandarea privind proiectul de act legislativ. Aceasta va cuprinde numele reprezentanților grupurilor de interese care obțin o întâlnire cu un deputat relevant într-un anumit dosar legislativ.

În plus, noul registru asigură informații suplimentare, precum numărul de persoane angrenate în toate activitățile aferente registrului, precum și nivelul resurselor UE primite de fiecare organizație înscrisă. Acesta oferă, de asemenea, clarificări cu privire la activitățile admisibile care intră sub incidența registrului, precum și procedurile de tratare a reclamațiilor.

În cadrul unui vot separat cu privire la regulamentul intern al Parlamentului, deputații au decis ca deputații să își actualizeze declarațiile financiare imediat ce intervin schimbări și cel puțin o dată pe an.
XS
SM
MD
LG