Linkuri accesibilitate

Buna gestionare și apărare a monumentelor de patrimoniu la Chișinău


Gh. Cojocaru: „Gesturi de barbarism despotic avînd drept sursă capriciile unor demnitari de stat, dar și incultura unor așa-ziși „saci cu bani” care-și ridică castelele în locurile istorice ale orașului.”


In plină campanie electorală destinul unor case din zona istorică a capitalei a devenit subiect de polemică între candidații la funcția de primar. Vasile Botnaru a stat de vorbă pe această temă cu istoricul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru:
„Subiectul Chișinăului istoric încă nu ocupă un loc distinct în această campanie electorală. Nici
Gheorghe Cojocaru
„ciondăneala” recentă încinsă între doi pretendenți la fotoliul de primar al capitalei privind destinul unei case din zona istorică a orașului nu a avut impactul de a focaliza atenția asupra acestei chestiuni. Însă, nu numai presa a ratat ocazia de a sensibiliza opinia publică în legătură cu ceea ce se întâmplă cu zona istorică a orașului. Şi autoritățile locale înseși sunt puse adeseori în fața faptului de a constata demolări ilicite, construcții abuzive și ilegalități, care deteriorează dramatic peisajul istoric al capitalei.”

Europa Liberă: Graţie campaniei electorale, presa a reuşit, totuşi, să formulize nişte întrebări tranşante: ne confruntăm cu lipsa legislaţiei care nu poate stăvili aceste barbarism, cum le-a calificat presa, sau este vorba despre impotența autorităților locale sau despre lipsa de patriotism local din partea orășenilor?

Gheorghe Cojocaru:
„Înainte de toate, autoritățile, și cele locale, și cele centrale, sunt cele care poartă toată răspunderea pentru conservarea și punerea în lumină a patrimoniului istoric și cultural al capitalei. Iresponsabilitatea și chiar implicarea directă a unor factori de vârf, de exemplu a a ex-președintelui Voronin, la demolarea unor monumente istorice chiar din centrul orașului au fost semnalate la timpul respectiv de instituțiile de presă, iar netragerea la răspundere a acestora în conformitate cu legislația în vigoare a avut urmări triste pentru destinul spațiului istoric al capitalei și a încurajat o atitudine negaționistă în raport cu valorile sale patrimoniale.

Avem a face aici cu un gen de barbarism despotic care are drept sursă nu numai capriciile unor demnitari de stat, dar și incultura unor așa-ziși „saci cu bani” care-și ridică castelele în locurile istorice ale orașului.”

Europa Liberă: La modul ideal, cum ar trebui să reacționeze comunitatea locală la toate aceste intervenții arbitrare în zona istorică a orașului?

Gheorghe Cojocaru:
„În primul rând, să nu ezite să le sancționeze public și să ceară luarea tuturor măsurilor pentru a nu se admite asemenea abuzuri. Apoi, este necesară cultivarea cunoașterii istoriei orașului, în școală și în presa locală, responsabilizarea locuitorilor capitalei pentru valorile pe care le au în preajmă și care trebuie păstrate pentru frumusețea locului și pentru generațiile următoare. În acest context, datoria administrației locale este să pună în valoare monumentele patrimoniale ale capitalei și să supravegheze buna lor gestionare.”

Europa Liberă: Totuşi, sîntem în plină campanie electorală, prin urmare s-ar putea face ceva concret pentru a se asigura aceasta atitudine despre care ?

Gheorghe Cojocaru:
„Cu siguranţă, multe nu se pot face imediat, dar ar fi necesar și util ca subiectul Chișinăului istoric să ocupe un loc important în dezbaterile publice electorale, ca pretendenții la fotoliul de primar și la mandatul de consiler să se pătrundă de semnificația păstrării patrimoniului istoric și cultural al orașului și să formuleze obiective clare în acest sens. Autoritățile care vor rezulta din aceste alegeri locale vor trebui să elaboreze și să realizeze neapărat niște politici concrete privind protejarea și valorificarea spațiului istoric al orașului, spre binele urbei și al tuturor locuitorilor săi.“
Previous Next

XS
SM
MD
LG