Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Tractoare de pădure și bun simț sub picioare


In PE, deputații se întreabă mai curînd, dacă utilajele agricole mici și tractoarele de pădure trebuie cu adevărat aduse la standarde atît de amănunțite.


De multă vreme presa se amuză pe tema birocrației europene. Și nimic nu slujește mai mult acestei campanii decît faimoasa lege care decide ce dimensiuni trebuie să aibă bananele importate în Uniunea Europeană. Nimeni nu mai știe sau n-a știut vreodată ce e cu această dispoziție. E o lege sau o directivă? A fost ea adoptată de Comisia sau de Parlamentul European? Cert e că episodul a atins dimensiuni legendare și e mereu invocat de presă. E mai comod dar asta nu înseamnă că, dacă s-ar sili puțin, presa n-ar putea găsi muniție proaspătă.

Săptămîna care se încheie Parlamentul European a votat în jur de 100 de acte legislative. Printre ele, multe inițiative raționale și importante, de la alocări bugetare la rezoluții de politică externă. Tot acolo și un pachet de 20-30 de dispoziții care bat legenda bananelor. E vorba de acte legislative care reglementează în fel și chip tot ce mișcă sau nu mișcă în domeniul utliajelor agricole mici și al tractoarelor de pădure.

Astfel, o lege separată stabilește dimensiunile și amplasarea ușilor și ferestrelor, alta regimul de exploatare și alta normele de alimentare. Fiecare din aceste legi a fost votată mașinal de aproape 700 de deputați prezenți în sală și a trecut aproape în unanimitate. Nimeni nu a înțeles despre ce e vorba în textul votat și nimeni nu se mai obosește să priceapă de ce e nevoie de asemenea legi. Deputații se întreabă mai curînd, dacă utilajele agricole mici și tractoarele de pădure trebuie cu adevărat aduse la standarde atît de amănunțite și, mai ales, dacă bunul simț trebuie atît de mărunt călcat în picioare.
XS
SM
MD
LG