Linkuri accesibilitate

Jurnalul lui Osama Bin Laden


Liderul Al Qaeda a fost implicat în toate atentatele majore ale reţelei, în ultimul an, inclusiv în Europa, susţin oficialităţi americane.


Una dintre obsesiile liderului Al Qaeda, in anii in care a stat ascuns, era sa continue sa atace Statele Unite – asa rezulta din jurnalul sau, scris de mina, gasit in casa in care a fost ucis. Bin Laden sfatuia sa fie atacate orase mai mici, trenuri si avioane.

Oficialitali americane spun ca, in ciuda faptului ca era obligat sa se ascunda si ca reteaua Al Qaeda a devenit din ce in ce mai slaba, bin Laden nu a cedat controlul. Doua oficialitati americane au aratat ca din jurnal si fisiere de computer rezulta ca Osama bin Laden a fost implicat in toate atentatele majore ale retelei, inclusiv incercari teroriste in Europa, anul trecut.

Aceste date contrazic supozitia ca bin Laden ar fi fost nimic mai mult decit un simbol, marginalizat operational. In realitate, bin Laden comunica cu retele Al Qaeda din lume, inclusiv cea din Yemen, care a devenit cea mai mare amenintare la adresa Statelor Unite, in ultima vreme.

In jurnalul sau el scrie: „Nu limitati atacurile la New York. Luati in considerare alte zone ca Los Angeles sau orase mai mici. Raspinditi obiectivele”, – sint indicatii date de Osama bin Laden in ultimii ani.

In jurnal, capetenia terorista se intreaba citi americani trebuesc omoriti pentru ca Statele Unite sa fie obligate sa se retraga din Orientul Mijlociu. El raspunde ca atacuri de mici dimensiuni nu au impact, doar ceva de dimensiunea atentatelor de la 11 septembrie 2001 lasa in urma o impresie suficient de puternica pentru a genera actiune politica.

Osama bin Laden specula si pe marginea eventualitatii de a invrajbi clasa politica washingtoniana si folosi anumite personalitati politice impotriva altora. Comunicatiile lui bin Laden erau facute pe fisiere de computer, transportate de curieri personali.

Pina acum, analisti ai serviciilor de informatii nu au descoperit noi atentate in pregatire sau obiective, din analiza fisierelor. A fost formulat un avertisment cu privire la posibile atacuri impotriva unor trenuri, dar nu exista vreun indiciu concret.

Nu exista nici dovezi ca bin Laden ar fi fost in stare sa coordoneze atacuri puse la cale de diversi afialiti din Pakistan, Yemen, Algeria, Irak si Somalia. Gruparea din Yemen prefera atacuri de dimensiuni mai reduse despre care Bin Laden credea sa sint ineficiente.

Al Qaeda nu a numit succesorul lui bin Laden dar se pare ca va fi numarul doi de pina acum, Ayman al-Zawahiri.
XS
SM
MD
LG