Linkuri accesibilitate

17.05 - București: In ajunul Congresului PD


Petre Roman
Petre Roman

Potrivit ultimului sondaj INSOMAR, Băsescu are în partid o cotă de popularitate de 42 %, faţă de numai 11,4 % pentru Petre Roman.



17 mai 2001

Actualitatea (Moderator: Cristian Teodorescu; reporter: Andreea Pora)

In ajunul Congresului PD.

La Congresul extraordinar al Partidului Democrat, care va avea loc peste o zi, liderul partidului Petre Roman va da un „test decisiv”: va fi reales la conducerea partidului, sau va fi preferat mare său rival Traian Băsescu ?

Indiferent cine va câştiga, există pericolul fracţionării partidului sau al unei convieţuiri grele, alături de o conducere ostilă. „Traian Băsescu vine cu forţa învingătorului, a celui care a reuşit să câştige primăria capitalei din poziţia de out-sider. Băsescu este un politician abil şi calculat, care şi-a construit cu migală legenda omului hotărât, care-şi urmăreşte cu orice preţ scopul şi-şi respectă promisiunile. Discursul său colocvial, place.

Potrivit ultimului sondaj INSOMAR, Băsescu are în partid o cotă de popularitate de 42 % faţă de numai 11,4 % pentru Petre Roman. Tot cam 40 % spun că sunt nehotărâţi, fiind sceptici că Băsescu poate lucra în echipă. [...] Traian Băsescu a reuşit mereu să stârnească controverse, inclusiv printre analiştii politici.

Tia Şerbănescu spune „Obişnuieşte să-şi ducă promisiunile la bun sfârşit. Este un foarte bun gestionar al propriei imagini şi ştie foarte bine să manevreze şi utilizeze presa”. Daniel Barbu crede însă că Băsescu nu are anvergură, ca om politic, fiind lipsit de orice ideologie şi mesaj. Petre Roman vine cu handicapul rezultatului mai mult decât mediocru din alegeri. Dar şi cu greşeala de a nu-şi fi asumat mai tranşant acest eşec. [...] Este un personaj care pare să-şi fi epuizat potenţialul. Tia Şerbănescu este de părere că Roman nu pare să aibă metode de a relansa partidul democrat.

Cu toate acestea, Roman este tenace şi un bun negociator, se prezintă bine, ştie să speculeze greşelile adversarului, dovadă insistenţa cu care avertizează împotriva unei alunecări spre stânga a partidului şi a unei apropieri prea mari de Iliescu sub preşedinţia lui Traian Băsescu. Daniel Barbu crede că Roman, spre deosebire de Băsescu, poate negocia cu alte partide o alianţă veritabilă.

În acest moment, favorit este Băsescu care şi-a atras liderii de filiale judeţene şi vice preşedinţii partidului. Roman afirmă însă ca are si el sprijinul a 30 de organizaţii judeţene”.
XS
SM
MD
LG