Linkuri accesibilitate

Val de procese anti-democratice în Belarus


La procesul lui Dmitry Vus, Mikalay Statkevich, Alyaksandar Klaskouski, Alyaksandar Kvyatkevich, Artsyom Hrybkou, Dzmitry Bulanau și Andrey Pazniyak
La procesul lui Dmitry Vus, Mikalay Statkevich, Alyaksandar Klaskouski, Alyaksandar Kvyatkevich, Artsyom Hrybkou, Dzmitry Bulanau și Andrey Pazniyak

Până acum, 14 membri ai opoziţiei au fost condamnaţi la închisoare, între doi şi patru ani.



27 de membri ai poziţiei, între care șapte foşti candidaţi la preşedinţie, sunt judecaţi în Belarus: acesta este bilanţul valului de represiuni, lansat de regim, după alegerile din decembrie. Alegeri care i-au acordat preşedintele Alecsander Lukaşenca încă cinci ani la conducerea ţării. Şi care au scos, în decembrie anul trecut, mii de protestatari pe străzile din Minsk. Astăzi a început procesul a încă doi foşti candidaţi la preşedinţie şi Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

Mihail Statchevici şi Dimitri Vus sunt acuzaţi de instigarea la proteste de masă . Dacă sunt găsiţi vinovaţi ar putea primi până la 15 ani închisoare. În paralel au început şi procesele altor membri ai opoziţiei, care ar putea fi condamnaţi la până la trei ani închisoare.

Pentru fostul preşedinte belarus Stanislav Suşchievici, procesele sunt o farsă politică, o continuare a fraudei electorale din decembrie, anul trecut. Pe 19 decembrie, când s-a anunţat victoria preşedintelui în funcţie Lukaşenca, cu peste 80 % din voturi, mii de oameni au ieşit pe stradă să protesteze. Sute au fost reţinut chiar atunci, mulţi dintre ei eliberaţi între timp. Dar liderii opoziţiei sunt acum judecaţi.
Până acum, 14 membri ai opoziţiei au fost condamnaţi la închisoare, între doi şi patru ani. Un fost candidat la preşedinţiei, judecat şi el, a reuşit să fugă şi a primit azil politic în Cehia. El a vorbit despre tortură şi maltratări în timpul detenţiei.

Tot astăzi a început procesul jurnalistei Irina Halip, soţia unui alt fost candidata la preşedinţie. Halip riscă trei ani de închisoare. Soţul ei, Andrei Sannikau este şi el judecat şi riscă 15 ani de închisoare. Când a fost arestat, a fost bătut rău. Sannikau s-a clasat în alegerile prezidenţiale pe locul doi, cu 2,5 la sută din voturi, după Lukaşenca, cu peste 80 la sută.

Valul de represiune a determinat Uniunea Europeană şi Statele Unite să impună noi sancţiuni împotriva conducerii din Belarus, inclusiv interdicţia de a primi vize de călătorie.
Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe europene a declarat în faţa Parlamentului de la Strasbourg că pe lângă sancţiunile, Uniunea Europeană intenţionează să sprijine activ societatea civilă din Belarus, contactele directe.

Între timp, unul din partidele de opoziţie Frontul Naţional din Belarus a primit ordin se evacueze sediul din Minsk. O decizie care ar putea duce la dispariţia partidului, a declarat unul din liderii partidului agenţiei de ştiri France Presse.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG