Linkuri accesibilitate

Un gest al Casei regale: „ruperea legăturilor” cu familia Hohenzollern.


Regele Mihai în 2005
Regele Mihai în 2005

In 2009 moștenitorul casei Hohenzollern, Karl Friedrich de Hohenzollern a declarat că „titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsă“.


La aproape 90 de ani fara prea multe explicatii, ultimul rege al Romaniei a anuntat ruperea legaturilor „istorice si dinastice” cu casa Hohenzollern-Sigmaringen. Regele Mihai, ultimul sef de stat in viata din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a reprimit cetatenia romana in 1997, dar odata intors in tara a fost nevoit sa faca o serie de compromisuri.

Puterea de la Bucuresti s-a reconsiliat târziu cu Regele Mihai, după in prima instanta, l-a izgonit si umilit, dar fostul suveran nu a fost cu adevarat reabilitat niciodata. Ion Iliescu l-a decorat si i-a oferit prilejul sa faca lobby pentru Romania inaintea summit-ului NATO din 2002. Printr-o lege destinata sefilor de stat a primit Castelul Elisabeta si i-au fost retrocedate mai multe imobile, intre care palatul de la Savarsin.

Regele Mihai a ramas elegant si lucid in vremuri tulburi desi destinul sau politic a fost plin de capcane. A urcat a doua oara pe tron in 1940, la 18 ani, dupa ce Romania a cedat Basarabia Uniunii Sovietice si Transilvania de Nord-Vest Ungariei. Pana in decembrie 1947, cand abdica sub amenintarea pistolului premierului Petru Groza, Regele Mihai incearca mereu sa repare abuzurile celor din jurul sau: ale legionarilor, ale dictaturii antonesciene, ale comunistilor, ale guvernului Groza, caruia refuza sa-i promulge legile.

In ultimii ani a incercat sa sustina casatoria fiicei sale Margareta cu Radu Duda, un actor pentru care Regele Mihai i-a cerut in 2004 șefului Casei de Hohenzollern titlul de principe. Odata devenit principe Radu Duda a vrut sa intre in politica si chiar a intrat in perioada 2000-2004, cind a lucrat pentru guvernul socialistilor. In 2009 s-a inscris in cursa prezidentiala, dar tot atunci mostenitorul casei Hohenzollern, Karl Friedrich de Hohenzollern a declarat că tatal sau a cedat in fata rugamintilor Regelui Mihai, dar ca „Titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsa“.

„Conferirea unui titlu nobiliar nu mai este posibilă nici în Germania, nici în România” a explicat moștenitorul Casei de Hohenzollern si chiar in cazul sau este vorba mai degraba de un nume, decit de un titlu.

Asadar se pare ca „ruperea legaturilor” cu familia Hohenzollern nu are legatura cu „decizia din 1921 a Regelui Ferdiand de a conferi caracter national si independent” dinastiei autohtone, ci mai degraba cu derapajele politice ale ginerelui Regelui Mihai, care nu a fost bine primit de Casa de Hohenzollern.
XS
SM
MD
LG