Linkuri accesibilitate

11.05 - Chișinău: Reuniunea de la Tiraspol a experților pentru soluționarea conflictului transnistrean


Singurul document unde mai există divergenţe de principiu este decizia de recunoaştere a actelor emise de autorităţile separatiste din Transnistria.



11 mai 2011

Ora Moldovei.

Reuniunea de la Tiraspol a experților pentru soluționarea conflictului transnistrean.

Dan Ionescu: Grupurile de experţi pentru soluţionarea conflictului transnistrean s-au întrunit astăzi la Tiraspol pentru a pregăti agenda apropiatei întrevederi dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul transnistrean, Igor Smirnov. Relatează Lina Grîu.

Grupurile de negociatori pentru soluţionarea conflictului transnistrean din partea Chişinăului şi a Tiraspolului s-au întâlnit astăzi pentru a definitiva documentele ce urmează să fie semnate la întâlnirea din 16 mai dintre preşedintele moldovean, liderul comunist Vladimir Voronin, şi şeful administraţiei transnistrene, Igor Smirnov.

La şedinţa, care a avut loc la Tiraspol, au participat şi reprezentanţii mediatorilor – Rusia, Ucraina şi OSCE. Până în prezent la cele trei întâlniri ale grupurilor de lucru, din care au făcut parte reprezentanţi ai Guvernului de la Chişinău şi ai structurilor executive de la Tiraspol, au fost definitivate trei din cele patru proiecte, ce urmează să fie semnate la întâlnirea din 16 mai.

Reamintim, că în declaraţia adoptată la întâlnirea din 9 aprilie, Vladimir Voronin şi Igor Smirnov au convenit asupra lichidării posturilor vamale şi fiscale, şi armonizării legislaţiei în domeniu, fapt ce va crea premise pentru libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor între cele două maluri ale Nistrului. S-a mai convenit asupra recunoaşterii actelor emise de organele puterii din Transnistria, protejării investiţiilor, precum şi asupra circulaţiei reciproce a informaţiei prin intermediul mass media.

Singurul document unde mai există divergenţe de principiu este decizia de recunoaştere a actelor emise de autorităţile separatiste din Transnistria. Tiraspolul a venit cu o listă de acte, care ar urma să fie recunoscute, la care Chişinăul, la rândul său, a venit cu un contraproiect, ce prevede recunoaşterea acestora în unele condiţii: prezenţa însemnelor statale ale Republicii Moldova, cu menţiunea „eliberat în Transnistria”, şi completarea acestora şi în limba română, pe lângă cea rusă. La una din şedinţele anterioare Chişinăul a prezentat experţilor transnistreni mostre ale acestor acte, însă atunci Tiraspolul a respins propunerile făcute.

La şedinţa de astăzi experţii din Transnistria au propus ca însemnele statale ale Republicii Moldova să fie prezente numai pe pagina, unde textul este completat în limba română, în timp ce pe pagina cu textul în limba rusă să fie trecute însemnele autoproclamatei republici transnistrene. Propunerii i s-au opus atât reprezentanţii Chişinăului, cât şi mediatorii. Chestiunea urmează să mai fie discutată suplimentar luni, când se vor întâlni din nou grupurile de lucru pentru elaborarea acestui document.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea document care trezise unele controverse, privind desfiinţarea posturilor vamale şi fiscale interne, s-a convenit asupra unei formule, care presupune armonizarea legislaţiei vamale şi fiscale până la data de 15 iulie, urmând ca după acest termen să fie desfiinţate şi posturile interne de pe Nistru. Reamintim, că Tiraspolul se opunea lichidării, premature în opinia sa, a acestor posturi, insistând asupra armonizării în prealabil a legislaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului.

Tiraspolul nu şi-a dat încă acordul pentru exercitarea unui control comun la frontiera cu Ucraina, prevedere conţinută în acelaşi document, motivând că acest lucru poate fi hotărât de şeful administraţiei locale, Igor Smirnov. Chişinăul a propus adoptarea ca bază pentru reglementarea tranzacţiilor de import-export legislaţia vamală şi fiscală a Republicii Moldova, care corespunde cerinţelor statelor CSI, a Uniunii Europene, precum şi a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În prima jumătate a zilei de astăzi, Executivul local de la Tiraspol a fost convocat într-o şedinţă extraordinară, la care ştim că s-au discutat documentele ce vor fi propuse spre semnare la 16 mai, conflictul de la mănăstirea Noul Neamţ, precum şi situaţia creată după eliberarea lui Ilie Ilaşcu. Chestiunea statutului regiunii transnistrene nu a fost abordată astăzi la şedinţa grupurilor de negociatori, în schimb acesta a constituit unul dintre subiectele discutate de şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, cu preşedintele Vladimir Voronin, întâlnire unde au fost abordate şi alte probleme ce ţin de soluţionarea conflictului transnistrean.

Un punct important au fost şi discuţiile privind retragerea prezenţei militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat, difuzat de Centrul de presă al Preşedinţiei, şeful Misiunii OSCE a apreciat că în ultimul timp în procesul de negocieri au fost înregistrate progrese, care „dau speranţe că într-un viitor apropiat vor fi găsite soluţiile adecvate pentru aplanarea problemei transnistrene”.

William Hill a apreciat, totodată, contribuţia lui Vladimir Voronin la eliberarea lui Ilie Ilaşcu, fapt calificat de şeful Misiunii OSCE drept un pas sigur spre soluţionarea conflictului. Referitor la problema eliberării celorlaţi trei deţinuţi din grupul Ilaşcu, Vladimir Voronin a spus, că în prezent se negociază cu partea transnistreană şi că există speranţe ca aceştea vor fi eliberaţi în scurt timp.

Reamintim că după eliberarea lui Ilie Ilaşcu administraţia transnistreană se aşteaptă la cedări considerabile din partea Chişinăului, însistând, printre altele, asupra unor recompense materiale considerabile pentru războiul din 1992 şi recunoaşterii „agresiunii Republicii Moldova împotriva Transnistriei”.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Şeful diplomaţiei americane, Colin Powell, a declarat aseară, în cadrul unor audieri în una din comisiile Congresului că Statele Unite sunt gata să ajute Rusia şi să coopereze cu ea, adăugând, însă, că ruşii „fac anumite lucruri, care nu sunt pe placul nostru în locuri, cum ar fi Moldova, Georgia şi Belarus”. Este vorba evident de o referire la rolul pe care Rusia continuă să-l joace în Transnistria şi mai ales la prezenţa militară a acesteia în regiune.
XS
SM
MD
LG